Vágólapra másolva!
Brissagóban, a sakkvilágbajnoki döntő 12. játszmája óriási küzdelem után a 34. lépésben végződött döntetlennel, és az újabb fél ponttal Lékó Péter megőrizte vezetését. Nagymesterünk a sötét bábukat vezetve először játszott a párharc során Caro-Kann védelmet. A megnyitásban időelőnybe került, de Vlagyimir Kramnyik újítása után ismét többet gondolkodott. A sötét gyalogállás meggyengítését kényszerből vállalta, nehéz állásban hihetetlen hidegvérrel visszaverte az orosz világbajnok próbálkozásait. Nagymesterünk a sajtótájékoztatón egy pillanatig sem tagadta, hogy keserves pillanatokat élt át. Lékó Péter 6,5-5,5-re vezet és szombaton a világos bábukat vezeti. Egy pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához. A partit megtekintette Prőhle Gergely, hazánk svájci nagykövete, aki ígérte, hogy a döntő játszmában is a helyszínen drukkol majd.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

A brissagói világbajnoki döntő 12. játszmájában történt békekötés után Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter villámgyorsan kielemezte a kritikus állásokat. Egyetértettek, hogy világos látszólag fölényes pozíciót ért el, de nem találták azt a megoldást, amellyel az orosz világbajnok megadásra kényszeríthette volna nagymesterünket. Lékó Péter volt a boldogabb, amikor a játszmát a publikumnak és az újságíróknak értékelte. Csak felsőfokon dicsérhetjük, hogy a kritikus állásban micsoda hidegvérrel védekezett, megdöbbentőnek látszó gyaloglépésekkel vette el a világos huszártól a fontos mezőket, nem számított a gyaloggyengítés, a cél szentesíti az eszközt.

A páros mérkőzés során Kramnyik hatodszor húzott 1.e4-gyet, és Lékó bevetette a Caro-Kann védelmet. Villámgyorsan lehúzták a változatot, amelyben a ChessBase nagy adatbázisa szerint világosnak igen jó a százaléka. Kramnyik párharc során először tűnődött többet, de gyorsan fordult a kocka, nagymesterünknek kellett megoldást találnia világos tervének keresztezésére. A sötét gyalogszerkezet meggyengítésének bátor vállalása, a pontos védőlépések egyre bizonytalanabbá tették az orosz világelsőt, aki nem hitt a szemének, hogy kecsegtető pozícióját nem tudja teljes pontra váltani. Izgalmas pillanatok, Kramnyik kockáztatott, a békekötés első pillantásra meglepő volt, de az elemzés igazolta jogosságát. Nagymesterünk az újabb döntetlennel őrzi előnyét, a szombati 13. partiban a világos bábukat vezeti.

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramjnyik (orosz, 2770)- Lékó Péter (magyar, 2741) 5,5 - 6,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)