Vágólapra másolva!
Felix Trinidad - a világ egyik legjobb középsúlyú bokszolója - 29 hónapnyi szünet után győzelemmel tért vissza a ringbe. A 31 éves Puerto Ricó-i öklöző a nyolcadik menetben kiütéssel győzött a nicaraguai Ricardo Mayorga ellen a New York-i Madison Square Gardenben, 17 406 néző előtt rendezett összecsapáson. Ugyanekkor az ukrán Vlagyimir Klicsko a Las Vegas-i Caesar's Palace-ban a nála 11 kilóval könnyebb amerikai DaVarryl Williamsonnal csatázott, és az ötödik menetben egy fejeléstől olyan csúnyán felrepedt a homloka, hogy be kellett szüntetni a küzdelmet. A szabályok értelmében "lepontozták" a meccset, és Klicskót 2:1 arányban kihozták győztesnek annak ellenére, hogy a negyedik menetben a padlóval is megismerkedett.

Trinidad mérlege 42-1-re javult (35 KO), s kifejezetten jó benyomást keltett a szorítóban. A Puerto Ricó-i ökölvívó három évvel ezelőtt Bernard Hopkinsszal szemben veszítette el középsúlyú koronáját, utána még egyet bokszolt, majd visszavonult, mert nem volt képes kierőszakolni a Hopkins elleni visszavágót.

Mostani ellenfele, a nicaraguai Ricardo Mayorga (26-5-1) tavaly decemberig a Boksz Világtanács (WBC) és a Boksz Világszövetség (WBA) váltósúly bajnoka volt, akkor azonban kikapott az amerikai Cory Spinkstől. A harmadik menetben Mayorga - amikor még ereje teljében volt - egyszer padlóra is küldte Trinidadot, ám a nicaraguainak felrepedt a bőr a jobb szeme alatt, s ez zavarta látását. A hatodikban Trinidad mélyütésétől két percig lábadozott Mayorga, de aztán folytatni tudta a küzdelmet, bár a továbbiakban már csak árnyéka volt önmagának.

A nyolcadik menet közepén Mayorga egy testre mért ütéstől lement, de tízre már újra talpon volt. Trinidad ekkor már nem kegyelmezett, és egy fejre bevitt ütéssel újból padlóra küldte ellenfelét. Mayorga még ekkor is felállt, de Trinidad olyan ütészáporral árasztotta el, hogy a nyolcadik menet 2 perc 39. másodpercében a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet. Ebben a pillanatban Trinidad egy pontozónál 68-64-re, kettőnél 67-64-re vezetett.

"Az volt a baj, hogy ekkor már nem nagyon láttam a sérülésem miatt" - panaszkodott Mayorga. Ami Trinidad további terveit illeti, most már megnyílt az út egy Hopkins elleni visszavágó felé. A Madison Square Garden-beli gála másik mérkőzésén az amerikai Travis Simms pontozással nyert a honfitárs Bronco McKart ellen, így megőrizte a WBA nagyváltósúlyú címét.

Ch. Gáll András

[origo]