Vágólapra másolva!
Az ausztrál Lleyton Hewitt három játszmában verte a szlovák Becket, és ezzel negyeddöntős az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A nőknél az orosz Jelena Gyementyijeva a francia Mauresmo búcsúztatásával már elődöntős, míg a juniorok versenyében Szávay Ágnes második mérkőzésén is győzőtt és a 16 közé jutott.

Hewitt, aki 2001-ben diadalmaskodott a US Openen 36 perc alatt nyerte az első szettet, a másodikban viszont már ennyi időre sem volt szüksége (31 perc). Az utolsó felvonásban Beck taktikát váltott, s keményen támadott, de Hewitt - régi jó szokásához híven - még az elérhetetlennek tűnő labdákat is visszaütötte, s ezzel valósággal az őrületbe kergette ellenfelét. A 23 éves csillag a legjobb négy közé jutásért a "jobbik Tamással" néz farkasszemet: ellenfele a Tomas Berdych (cseh)-Tommy Haas (német) párharc győztese lesz.

Amelie Mauresmo azzal a tudattal készülhetett a Gyementyijeva elleni negyeddöntőre, hogy mivel a világelső Henin-Hardenne kiesett, így győzelme esetén ő lehetett volna a női világranglista újdonsült éllovasa. Az első szettet be is húzta a francia teniszezőnő, bár már akkor is látszott, hogy nincs csúcsformában hiszen sok ki nem kényszerített hibát vétett. Ennek ellenére úgy tűnt, neki áll a meccs, hiszen a szőke orosz combsérülés miatt ápolásra szorult, de folytatta a meccset.

Jól tette, mivel hozta a második szettet, úgy, hogy háromszor vette el a francia adogatását (igaz közben kétszer elvesztette a sajátját.) A döntő játszmában tovább folytatódott a kettős és ki nem kényszerített hibák sorozata (előbbiből huszonnégyet, utóbbiból nyolcvankettőt ütöttek összesen!), Gyementyijevának ráadásul gyomorbántalmai miatt az adogatás is nehezére esett, mégis ő örülhetett a végén, mivel 7-1-re hengerelt a rövidítésben.

A juniorok mezőnyében induló Szávay Ágnes is 7-1-re nyerte a tie-breaket az orosz Svedova elleni meccs első játszmájában, de a másodikban ellenfele magára talált, és 6-2-vel egyenlített. Szávay azonban nem hagyott kétséget afelől, melyikük a jobb, és mindössze egy gémet engedélyezett Svedovának a harmadik játszmában, ezzel pedig a legjobb 16 közé jutott.

férfi egyes, nyolcaddöntő:
Hewitt (ausztrál, 4.) - Beck (szlovák) 6:4, 6:2, 6:2

női egyes, negyeddöntő:
Gyementyijeva (orosz, 6.) - Mauresmo (francia, 2.) 4:6, 6:4, 7:6 (7-1)

junior lányok, 2. forduló:
Szávay Ágnes (13.) - Svedova (orosz) 7:6 (7-1), 2:6, 6:1

[origo]/(MTI)