Vágólapra másolva!
Hiába volt 9:1 arányban esélyesebb a fogadóirodáknál, az évek - és a váratlanul szívós ellenfél - legyőzték Mike Tysont. Danny Williams (31), a korábbi brit nemzetközösségi bajnok, aki életében nem vert meg komoly bokszolót, szombatra virradóra Louisville-ben a negyedik menetben kiütötte Tysont (38), aki 18 évvel ezelőtt a történelem legfiatalabb profi nehézsúlyú világbajnoka volt. Williams hihetetlen győzelme valószínűleg pontot tesz a sportág története talán legviharosabb bokszkarrierjének végére, a negyven felé közelgő, és egykori önmagára nyomokban sem emlékeztető Tyson aligha lesz képes még egyszer összeszedni magát.

Már az is jókora meglepetést okozott, hogy a Muhammad Ali szülővárosában rendezett összecsapásra 17 253 jegyet adtak el a Freedom Hallba, amely csaknem teljesen megtelt. Hihetetlen, de Tyson még romjaiban is az amúgy szegényes nehézsúlyú mezőny leginkább közönségvonzó figurája.

Az amerikai 106, a brit 119 kilóval mérlegelt, Tyson hosszú karrierje során mindössze harmadszor lépte túl a 230 fontos, azaz a 105 kilós határt, tehát nem igazán volt "szálkás". Tyson mérlege 50 győzelem (44 K. O.), 2 no contest és 4 vereség, Williamsé 31 győzelem (26 K. O.) és 3 vereség volt az összecsapás előtt.

Tyson remekül kezdte a meccset, az első menetben hatalmas balhorgokkal és felütésekkel meg is rendítette Williamst, aki azonban lábon kibírta a "büntetést", miként a második menetben is. A harmadikban is az amerikai volt az aktívabb, de ekkor már a brit is keményen visszatámadott, és Tysonnak felrepedt a szemöldöke - ettől függetlenül ezt a menetet is ő nyerte, különösen úgy, hogy Williamstől egy állj utáni, és egy mélyütésért egy-egy pontot levontak.

A negyedikben azt várta a Tysonnak szurkoló tömeg, hogy kedvencük véget vet a meccsnek - és ötödik menetre már nem is került sor, de nem úgy, ahogy azt a nézők elképzelték. Williams egyértelműen felülkerekedett, a menet vége felé beszorította Tysont a semleges sarokba, és addig püfölte az ütésekre válaszolni képtelen veteránt, amíg az el nem terült a padlón. Tyson ötnél megpróbált feltápászkodni, de nem tudott, visszazuhant a földre, és Dennis Alfred vezetőbíró kiszámolta.

"Az első menetben meghúzódott Mike térde, és attól kezdve nem tudott kellő erőt vinni az ütéseibe. Williams, aki 13 kilóval nehezebb volt nála, folyton rádőlt, és ez nagyon kifárasztotta Tysont" - magyarázkodott Shelly Finkel, Tyson menedzsere. Freddy Roach, Tyson edzője kalapot emelt Williams előtt: "Nagy ütőerejű, jó bokszoló. Igaz, rengeteget fogott, és folyamatosan támaszkodott Mike-ra, aki ettől nagyon elfáradt."

Tyson - aki 19 éves profi karrierje alatt mintegy 300 millió dollárt bokszolt össze, amit az utolsó centig elvert - ezért a meccséért nyolcmilliót kapott. Ebből azonban csak kétmilliót tarthat meg, mert a többit elviszik a hitelezők. (A bokszoló adósságai meghaladják a harmincmillió dollárt.) Az egyik előmeccsen Laila Ali, a város nagy szülöttének lánya a 75 kilós kategóriában a tizedik menetben technikai K. O.-val verte Mónica Nunezt.

Ch. Gáll András