Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny döntőjében Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik első játszmája remek csata után döntetlennel zárult. A 3. helyért vívott párharcban Lékó Péter és Peter Szvidler is megosztozott a ponton. A német Arkadij Naiditsch sorozatban negyedik partiját nyerte meg. Az orosz Szergej Rublevszkijjel szemben lépéselőnybe került az 5. helyért folyó páros mérkőzésen. Az ukrán csodagyerek, a 14 éves Szergej Karjakin nem tudta kedvezőbb állását győzelemig fokozni a címvédő Viorel Bologan ellen.

A dortmundi szuperverseny döntőjében a világranglista második és harmadik helyezettje, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik mérkőzik meg. A két szupernagymester pontosan ismeri egymás erényeit és gyenge pontjait, hiszen pályafutásuk során már 105 játszmában mérte össze erejét. Anand és Kramnyik az 1989-es moszkvai GMA tornán találkozott először, a gyors remit sok-sok érdekes párharc követte. Anand 15 különböző időbeosztású partiban győzte le Kramnyikot, az orosz nagymester 12-szer mért vereséget indiai ellenfelére. Ebben az évben már Wijk aan Zee-ben, a monacói Amber versenyen és a francia csapatbajnokságon is hadat üzentek egymásnak, s idei ötödik összecsapásuk sem okozott csalódást a sakkozás híveinek.

A tavalyi rapid világbajnokság döntőjében Kramnyik a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában vereséget szenvedett, ezúttal a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Az elődöntőben Anand sötéttel kétszer is a spanyol megnyitást választotta Lékó ellen, s az orosz világbajnok kedvet kapott az indiai exvilágbajnok által játszott változathoz. Nehéz pillanatok vártak rá, világossal Anand igen gyorsan játszva is előnyt ért el, majd az első időkontroll után minőséget áldozott. Az összekötött világos vezérszárnyi gyalogok fenyegetően nyomultak előre, de Kramnyik megtalálta az egyetlen védelmet, a világos király elleni akcióval kikényszerítette a döntetlent!

A szicíliai védelem Najdorf változatának divatos folytatásában remizett Lékó Péter az orosz Peter Szvidlerrel szemben. Mindketten remek esélyeket mulasztottak el az elődöntő során, s kissé csalódottan csatáznak a harmadik helyért. A négyszeres olimpiai és orosz bajnok Szvidler a csoportmérkőzések során a változatban kikapott Anandtól, de sikerrel javított elképzelésén. Folytatta kítünő sorozatát a 18 éves Arkadij Naiditsch, negyedik partiját is megnyerte. A csoportmérkőzések hatodik fordulójában sötéttel győzte le az orosz olimpiai bajnok Szergej Rublevszkijt. Az ötödik helyért vívott meccsen világossal is csapást mért ellenfele kedvenc változatára. A torna "meglepetésgyereke", a 14 éves ukrán Szergej Karjakin sokáig kínozta a címvédő Viorel Bologant, a moldáviai nagymester nehéz csatában harcolta ki a döntetlent.

Eredmények:
Döntő:
Anand (indiai, 2782) - Kramnyik (orosz, 2770) döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)

A 3. helyért:
Lékó Péter (2741) - Szvidler (orosz, 2725) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Az 5. helyért:
Naiditsch (német, 2574) - Rublevszkij (orosz, 2666) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 33)

A 7. helyért:
Karjakin (ukrán, 2591) - Bologan (moldáviai, 2663) döntetlen (Bécsi megnyitás, 68)