Vágólapra másolva!
A szlovák Martin Prazdnovsky győzelmével ért véget a Tour de Hongrie első szakasza, de a balatonfüredi befutó után az a norvég Morten Christiansen húzhatta fel az összetett legjobbjának járó sárga trikót, aki két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni.

Négy szökevény kísérlete fokozta az izgalmakat a Tour első szakaszán: a balatonföldvári rajt után többen is megpróbáltak ellépni a mezőnytől, ez végül csak a szlovák Hecl, a norvég Christiansen, valamint az ukrán Jakovlev és Gyugya által alkotott kvartettnek sikerült, az ukrán pályaválogatott két kitűnősége a nagy szélben ügyesen vezényelte az akciót, a mezőny pedig láthatóan nem különösebben törődött a támadással.

A legerősebb csapatok közül a Podbrezová és a Cykelcity érdekelt volt az akcióban, ezért nem dolgozott a szökevények ellen, míg a legerősebb hazai együttes, a P Nívó-Betonexpressz-FTC nem tett meg mindent azért, hogy mindjárt az első szakaszon megőrizze Lengyel Tamás sárga trikóját, csupán arra ügyelt, hogy ne legyen túlságosan nagy Gyugyáék előnye.

A szökevények majdnem a befutóig kitartottak, ám Balatonfüred területén alaposan felgyorsított a mezőny, s a 178 kilométeres etap utolsó méterein befogták a szökevényeket: a szakaszgyőzelmet a szlovák Martin Prazdnovsky szerezte meg a norvég Christiansen és a címvédő Remák Zoltán előtt, míg a legjobb magyar kerekes ezúttal is Lengyel Tamás volt, aki az ötödik helyen haladt át a célvonalon.

Az összetettben a két nap alatt két második helyezést begyűjtő Morten Christiansen vette át a vezetést: a lelkes norvég bringás boldogan húzta fel a sárga trikót az eredményhirdetésnél. Különös figurája ő a mezőnynek, két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni - a "társadalmi munkára" ő maga jelentkezett.

eredmények
1. szakasz, Balatonföldvár-Balatonfüred, 178 km:
1. Prazdnovsky (szlovák, Sport Podbrezova) 3:50:15 ó
2. Christiansen (norvég, Cykelcity) 3 mp hátrány
3. Remák Zoltán (szlovák, Sport Podbrezova) azonos idővel
...5. Lengyel Tamás (P-Nívo Betonexpressz FTC) a.i.

összetett verseny a DHL Nagydíjért:
1. (sárga trikóban) Morten Christiansen (norvég, Cykelcity)

gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért:
1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová)

hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért:
1. (kék trikóban) Marian Hecl (szlovák, Podbrezová)

a legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj):
Lengyel Tamás ( Nívó-Betonexpressz-FTC)

Szerdán a Balatonföldvár és Pécs közötti 167 km-es etap vár a mezőnyre.