Vágólapra másolva!
Tripoliban, a világbajnoki döntő második fordulójában az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov világossal győzött. Az angol Michael Adams kedvenc orosz huszárjátékában szenvedett vereséget. A megnyitásban Kaszimdzsanov Lékó Péter receptjét játszotta meg, s kedvezőbben állt. A vezércsere után világos fokozta előnyét, de időzavarban mindketten hibáztak. Kaszimdzsanov szabadgyalogja eldöntötte a játszmát, s a hatjátszmás mérkőzésen 1,5-0,5-re vezet.
Magyar-lengyel: vendég-fölény a második napon
Átvette a vezetést a máso-dik nap után az olimpiai harmadik lengyel válogatott az Eb-ezüstérmes magyar csapattal szemben a Szeged-en zajló nőisakk-mérkőzésen. Az első napot követően még egypontos (2,5-1,5) hátrányban álló vendégek szerdán a négy partiból hármat megnyertek, a negyediket pedig döntet-lenre hozták, így 5-3-as előnnyel várják a folytatást. A nyolcnapos találkozó má-sodik napján a magyarok közül egyedül Mádl Ildikó nem veszített, ő világossal remizett Monika Socko ellen.
Eredmények, 2. forduló:
Mádl Ildikó - Monika Socko döntetlen
Marta Zielinska - Medvegy Nóra 1-0
Gara Anita - Iweta Radziewicz 0-1
Joanna Dworakowska - Vajda Szidónia 1-0
Az állás: 5-3. (MTI)


Adams hat meccset nyert meg, veretlen maradt, egyszer sem kényszerült "pótvizsgázni". Kedvenc orosz huszárjátékában azonban érzékeny vereséget szenvedett. Az üzbég nagymester Lékó Péter receptjét játszotta meg, amelyben Wijk aan Zee-ben remek támadójátszmát nyert Griscsuk ellen. Világos védett szabadgyalogja miatt kedvezőbben állt, a vezércsere csak fokozta előnyét. Kölcsönös időzavarban mindketten pontatlankodtak, Adams kihagyott egy nagy lehetőséget, amely után már vígan nézhetett volna a jövőbe, ehelyett Kaszimdzsanov szabadgyalogja győzedelmesen tört előre.

A második játszma eredménye:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) - Michael Adams (angol, 2731) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 55)

A világbajnoki döntő állása:
Adams (angol, 2731) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)