Vágólapra másolva!
Szombaton késő este, a dortmundi Westfalenhalléban először védheti meg januárban, a mexikói Julio González ellen megszerzett WBO-félnehézsúlyú bokszvilágbajnoki övét Erdei Zsolt. Az ellenfél egy újabb latin ökölvívó, a "Madárnál" hat és fél évvel fiatalabb Hugo Hernán Garay, Argentínából. Garay eddig még veretlen, eddigi húsz profimeccséből mind a húszat megnyerte, tízet kiütéssel.

Erdei az idősebb, rutinosabb bokszoló - s persze a címvédő - megalapozott nyugalmával készül a szombati összecsapásra. "Remek erőben érzem magam, korábbi megfázásomat már el is felejtettem, alig várom a mérkőzést" - mondta a világbajnok.

- Garay azt mondta, González nem nagy szám, nem lepte meg, hogy januárban kikapott öntől.
- Ma már én is úgy érzem, Gonzáleznek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Utólag visszagondolva nem is értem, hogyan volt képes megverni Michalczewskit. Teljesen egyértelmű számomra, hogy Garay jobb bokszoló a mexikóinál, keményebb küzdelemre számítok. Természetesen az eredetileg kijelölt, de megsérült ellenfélnél, a spanyol Lakatusnál is erősebb ökölvívó, amit az is mutat, hogy tavaly technikai KO-val verte őt.

- Jól sikerült a felkészülése?
- Jól, nem volt semmi probléma.

- Pénteken lesz a mérlegelés, a Casino Hohensyburgban. Rendben van a súlya?
- Mint mindig. Nincs rajtam fölösleg.

Garay a Hotel Ibisben lakik, nem ugyanabban a szállodában, mint Erdei.

- Mit szólt, amikor megtudta, hogy Lakatus megsérült, és ön bokszol Erdeivel?
- Semmit. Profi ökölvívó vagyok, s tulajdonképpen örülök, hogy ilyen fiatalon, 23 évesen a világbajnoki címért mérkőzhetek.

- Volt elég ideje a felkészülésre?
- Ahogy vesszük. 24 napot edzettem, majd kiderül szombat este, hogy ez elegendő volt-e. Mindenesetre csúcsformámhoz közel érzem magam.

- Mi a véleménye Erdeiről?
- Az az igazság, hogy nem ismerem. De nem is nagyon érdekel, azt az ellenfelet kell legyőznöm, akivel a sors összehoz. Egyébként biztos, hogy jobb bokszoló Gonzáleznél, ugyanis megverte őt. De González nem egy nagy szám.

- Mit remél a szombati meccstől?
- Bízom önmagamban.

- Mióta bokszol?
- 12 éve, és 15 évesen már argentin felnőtt bajnok voltam.

- Mi a legjobb amatőr eredménye?
- Az 1999-es winnipegi Pán-amerikai Játékokon egy bronzérem. 2001 júliusában vívtam az első profi mérkőzésemet. Erdeiről tudom, hogy amatőr világbajnok.

- Mit jelent a beceneve, a Pigú?
- Ugyanazt, mint a pibe, vagyis azt, hogy fiú, srác.

- Maradonát is úgy hívták, hogy Pibe de Oro, vagyis az Aranyfiú.
- Na látja, jó, hogy szóba hozta: Maradona a bálványom, a kedvenc sportolóm. Annak ellenére, hogy az Independientének szurkolok, Maradona pedig az Argentinos Juniors, a Boca Juniors és a Newell's Old Boys játékosa volt.

- Mit szólt, amikor majdnem meghalt?
- Megdöbbentem és imádkoztam, hogy felépüljön. Ha győznék szombaton, a világbajnoki címemet Maradonának ajánlom.

- Családos ember?
- Van egy barátnőm, aki olyan, mintha a feleségem lenne. Van is egy hároméves kisfiúnk, Isaias Hernán a neve. Amúgy hatan vagyunk testvérek, három fiú, három lány.

- Mi a sportolói hitvallása?
- Az, hogy akkor kell megragadni az alkalmat, amikor kínálkozik. Ezért is nem zavar, hogy a tervezettnél jóval korábban verekedhetek a világbajnoki címért.

a szombati dortmundi (Westfalenhalle) gála műsora:
kisközépsúly: Szergej Dzinziuk - Sylvestre Marianini
nehézsúly: Alekszandr Dmitrijenko - Ramón Hayes
középsúly: Bert Schenk - Azédine Djerrari
WBO szuperközépsúlyú ideiglenes vb-címmeccs: Mario Veit - Kabary Salem
félnehézsúlyú Európa-bajnoki címmeccs: Stipe Drews - Konsztantyin Svec
WBO félnehézsúlyú vb-címmérkőzés: Erdei Zsolt - Hugo Hernán Garay.

Gáll András