Vágólapra másolva!
A San Francisco Chronicle és a San Jose Mercury értesülései szerint Victor Conte, a BALCO nevű, San Francisco környéki laboratórium tulajdonos-cégvezetője 27 neves amerikai sportolónak adott el szteroidokat. Conte vallomást tett az ügyben nyomozást folytató szövetségi ügynököknek, s a felsorolt nevek között olyan szupersztároké is olvasható, mint Marion Jones, a sydneyi olimpiai háromszoros aranyérmes sprintere, Tim Montgomery, a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója vagy Barry Bonds, napjaink egyik legjobb baseballjátékosa. Jones ügyvédje útján tagadja a vádakat, és "karaktergyilkosságot", azaz jó híre besározását emlegeti.

A lapjelentés egy tavaly szeptember 3-i IRS- (az Egyesült Államok adóhivatala) jelentést említ, amelyben Conte a laboratóriumában végzett rajtaütésszerű ellenőrzés során önként felsorolt 27 olyan nevet, melyek gazdái szteroidokat vásároltak vagy kaptak tőle.

A névsor legérdekesebb tagjai: Barry Bonds baseballjátékos, a home run-örökranglista 3. helyezettje; Marion Jones, Tim Montgomery, Regina Jacobs (középtávfutónő), Kevin Toth (súlylökő), Alvin Harrison (a 400 m síkfutás sydneyi ezüstérmese), Calvin Harrison, Alvin ikertestvére (a 4x400 m olimpiai bajnoka), Kelly White (a 100 és 200 m tavalyi szabadtéri világbajnoka), Chrystie Gaines (a 4x100 atlantai arany- és sydneyi bronzérmese), Dwayne Chambers (brit sprinter), Zsana Blok (ukrán sprinternő), Olga Vasdeki (görög hármasugrónő).

A jelentés szerint Jones például ajándékba kapta az "anyagot" - tetrahidrogesztrinont - azért, mert reklámtevékenységet folytatott a BALCO egyik legális táplálékkiegészítője, a ZMA népszerűsítésére.

Ugyanakkor az amerikai adóhivatal - a The New York Times cikke szerint - egy 7350 dolláros átutalást talált Conte bankszámláján, amely Marion Jonestól érkezett, közvetlenül a sydneyi olimpia előtt. A szövetségi ügynökök kiderítették, hogy Jones az akkor még kimutathatatlannak tartott "the clear", azaz a "tiszta" fedőnevű szert, valamint a csak "the cream", vagyis a "kenőcs" néven említett anyagot kapta a 7500 dollárért cserébe. A "tisztát" később a THG-vel (tetrahidrogesztrinon) azonosították. A fent említett 7350 dolláros csekket állítólag C. J. Hunter, Jones korábbi férje, a doppingoláson kapott egykori súlylökő írta alá.

Ch. Gáll András