Vágólapra másolva!
Donald "Winky" Wright vasárnapra virradóra egyhangú pontozással verte "Sugar" Shane Mosleyt az IBF, a WBC és a WBA nagyváltósúlyú profi bokszvilágbajnoki címéért rendezett mérkőzésén a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotelben. Nem sikerült megszereznie a profi Európa-bajnoki címet a könnyűsúlyú Komjáthi Lászlónak,  mivel a szombat esti olaszországi mérkőzésen vereséget szenvedett a hazai Stefano Zofftól. Mike Tyson büntetésből gyermekeket oktat.

A fogadóirodáknál 5:2 arányban esélyesebb Mosley mindhárom pontozónál simán alulmaradt, Dave Morettinél és Chuck Giampánál 117:111, Paul Smithnél 116:112 arányban. A 32 éves Wright ezzel egyesítette a három legfontosabb szervezet világbajnoki övét, és 750 ezer dollárt kasszírozott, míg a a korábban a WBC-nél és a WBA-nál címvédő Mosley 2,1 milliót kapott.

Wright mérlege ezzel 47/3-ra javult, Mosleyé 39/3-ra romlott. Mosleynak ezzel kútba esett a Felix Trinidaddal tervezett, tízmillió dollárosra taksált csúcsmeccse. A sokáig lebecsült - és a nagy mérkőzésektől távol tartott vagy éppenséggel önkéntesen távol maradt - Wright így most a 154 fontos (68,3 kg) súlycsoport "undisputed", azaz vitathatatlan királya lett, másképp a "Winky", azaz "hunyorgós" becenevű öklözőre rákacsintott a szerencse.

Bár a Mandalay Bay nézőtere nem volt tele, azért nyolcezer ember tombolta végig az érdekfeszítő mérkőzést. Jóllehet egyik sem ütötte le a másikat, izgalmakban nem volt hiány. A balkezes Wright nem engedte, hogy Mosley - aki legutolsó meccsén Oscar De La Hoyát verte erősen vitatott pontozással - kihasználja erősségét, a belharcot, ugyanakkor egyeneseivel rendre eltalálta. A maxboxing.com számítása szerint Wrightnak 250, Mosley-nak csak 166 ütése talált célba. Az utolsó, tizenkettedik menetben Mosley - érezvén, hogy vesztésre áll - mindent megpróbált, de Wright valamennyi ütésére felelt, sőt még erősebbeket ütött, mint a címvédő.

A ringben Wright erősebbnek és izmosabbnak tűnt, ami nem véletlen, hiszen világéletében nagyváltóban bokszolt, míg a könnyűsúlyúként indult Mosleynak ez még csupán karrierje harmadik mérkőzése volt a 154 fontos kategóriában. "Készen állok a visszavágóra" - mondta Wright, arra célozva, hogy a szerződésben van egy záradék, amely kötelezővé teszi a revánsmeccset.

Dan Birmingham, Wright edzője hozzátette: "Ha Mosley a visszavágón is ilyen felfogásban bokszol, akkor nem lesz nehéz dolgunk." "Mindig is éreztem, hogy én vagyok a jobb ökölvívó"- vonta le a konzekvenciát Wright. "Nagy meccs volt, igazi közönségmérkőzés. Wright nagy bokszoló, s méltán csatlakozik a súlycsoport legnagyobbjaihoz: De La Hoyához, Trinidadhoz és Sugar Shane-hez" - jegyezte meg Mosley.

Wrightnak most sikerült az, ami korábban senkinek sem a nagyváltósúlyban: egyesítette a három legfontosabb szervezet világbajnoki címét. Ezt a múltban sem Sugar Ray Leonard, sem Mike McCallum, sem Terry Norris, sem Oscar De La Hoya, sem Felix Trinidad, sem Fernando Vargas nem tudta megvalósítani.

Ch. Gáll András

[origo]