Vágólapra másolva!
A hét végi budapesti atlétikai vb egyik slágerszáma a női rúdugrás lehet, már csak azért is, mert ebben a legnagyobb az esély arra, hogy megdől a világcsúcs. Ezt jelenleg 485 cm-rel az orosz Feofanova tartja, de nemcsak ő, hanem honfitársa, Iszinbajeva, valamint az amerikai Dragila is képes lehet a rekordjavításra. Dragila szerdán el is árulta: világcsúcsra tör a Budapest Sportarénában.

A sydneyi olimpiai bajnok Dragila az idei fedett pályás szezonban kétszer 471, kétszer 470-ig jutott, s harmadik a világranglistán a két orosz sztár mögött. Iszinbajeva február 15-én 483 cm-rel ért el világcsúcsot, amit egy héttel később Feofanova 485-re emelt. Ám Dragilát nem tudták megijeszteni: "Tisztelni kell a két orosz rúdugrónőt, de nem tartok tőlük. Szeretnék győzni, méghozzá világcsúccsal.

Azaz a 481 centiméteres egyéni rekordom mellett Feofanova 485 centis eredményét is szeretném megjavítani" - nyilatkozta Dragila, aki azt is elárulta, hogy idén új technikával ugrik: "Lassítottam a nekifutásomon, mert a gyorsabb tempó mellett képtelen voltam befejezni az ugrást. Emellett kicseréltem a rúdjaimat is, keményebbekre váltottam, s ezekkel pontosabban kivitelezhető a mozgássor."

A vb hírei közé tartozik, hogy szerdán megérkezett az olimpiai bajnok mozambiki Maria Mutola is, aki a fedett pályás világbajnokságokon 800 méteren eddig öt aranyat és egy ezüstöt szerzett, s ezzel az eredménylistával abszolút csúcstartó.

Befutott a francia delegáció is, de az előzetes hírekkel ellentétben Eunice Barber nélkül. A női távolugrás szabadtéri világbajnoknője az elmúlt hét végi lieveni versenyen combsérülést szenvedett, s a budapesti vb helyett inkább pihen, nem akarja kockáztatni az olimpiai szereplését.

Fábik Tibor