Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny kilencedik fordulójában az éllovas Lékó Péter szabadnapos volt. Riválisai nem tudtak nyerni, Garri Kaszparov földijével, Tejmur Radzsabovval remizett a skót megnyitású partiban. Vlagyimir Kramnyik a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában a spanyol Alekszej Shirovval osztozott meg  a ponton.  A kedvező eredményeknek köszönhetően Lékó megőrizte vezető pozícióját, a tizedik fordulóban Kaszparov ellen a sötét bábukat vezeti.

A linaresi szuperverseny kilencedik játéknapján a sorsolásnak köszönhetően Lékó Péter pihenőnapot kapott, de intenzíven készült a vasárnapi Garri Kaszparov elleni összecsapására. Nagymesterünk számára kedvezően alakultak a kilencedik forduló játszmáinak eredményei, így megőrizte éllovasi pozícióját. Csalódottan állt fel a sakkasztaltól a világranglista-vezető Kaszparov. Másodszor is remizett a torna legfiatalabb résztvevőjével, 17 éves földijével, Tejmur Radzsabovval.

Meglepetésként hatott, hogy az orosz exvilágbajnok e5-öt húzott, nem vállalt szicíliai bonyodalmakat. Radzsabov a skót megnyitásra szavazott, elégedett lehetett a korai vezércserével kialakult állással, gyalogot áldozott és dinamikus egyensúly volt a sakktáblán. Kaszparov a világos királyszárnyi gyalogok ostromával kívánta az áhított nyerést elérni, de Tejmur megtalálta a döntetlenhez vezető utat. Az azeri nagymester ritka bravúrral dicsekedhet, eddig négy partit vívott Kaszparovval és három döntetlen mellett egyszer legyőzte őt. Hiába fogadkozott a torna előtt a sakkozás koronázatlan királya, Kaszparov nem tudott visszavágni tavalyi vereségéért.

A másik két játszmában a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának divatos folytatását vették górcső alá a nagymesterek. Alekszej Shirov és Vlagyimir Kramnyik a tavalyi Corus tornán is nagy csatát vívtak, akkor a spanyol sakkozó győzött, de a világbajnok elmulasztotta a kiegyenlítéshez vezető folytatást. A mostani partiban esélyes gyalogáldozatot hozott, s inkább világos örülhetett a reminek. Nem tisztelte a világranglista hatodik helyezett Veszelin Topalovot a házigazdák reménysége, Francisco Vallejo Pons. Világossal divatos folytatás mellett döntött, bátran tisztet áldozott. A parti lépésismétléssel ért véget.

A kilencedik forduló eredményei:
Radzsabov (azeri, 2656) - Kaszparov (orosz, 2831) döntetlen (Skót megnyitás, 58)
Shirov (spanyol, 2736) - Kramnyik (orosz, 2777) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Vallejo (spanyol, 2663) - Topalov (bolgár, 2735) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)
Lékó Péter volt szabadnapos

A verseny állása:
1. Lékó Péter 4,5 (sz)
2-3. Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik 4,5
4. Alekszej Shirov 4
5. Francisco Vallejo Pons 3,5
6. Veszelin Topalov 3 (sz)
7. Tejmur Radzsabov 3

1. Topalov,V

2735

"/"

"

"

"

"

0

3/7

2. Vallejo Pons, F

2663

"/"

"

"

"

0

"/"

3,5/8

3. Shirov, A

2736

"

"

1

0

"/"

"/"

4/8

4. Radzsabov, T

2656

"

"

0

0/"

"/"

"

3/8

5. Lékó, P

2722

"

"

1

1/"

"

"

4,5/7

6. Kaszparov, G

2831

"

1

"/"

"/"

"

"

4,5/8

7. Kramnyik, V

2777

1

"/"

"/"

"

"

"

4,5/8

A tizedik forduló párosítása:
Topalov - Shirov
Kramnyik - Radzsabov
Kaszparov - Lékó
Vallejo Pons lesz szabadnapos