Vágólapra másolva!
A Magyar Teniszszövetség elnökségének többsége sajnálattal vette tudomásul Taróczy Balázs szakmai igazgató múlt heti lemondását, egyben visszautasította azt a vádat, miszerint az egykori klasszis munkáját akadályozta volna.

A 12 fős testület hét tagja közös nyilatkozatban hangsúlyozza: nagyra tartják az egyetlen magyar wimbledoni bajnok sportpályafutását. Ugyanakkor visszautasítják, hogy Taróczy saját hitelességének a közvélemény előtti megőrzése érdekében, sikertelenségének okaként azt sugallta: szakmai tevékenységét az elnökség gátolta.

"A valóság az, hogy két és fél éves munkája során összesen hét edzővel dolgozott, akiket pályáztatás nélkül, saját döntése alapján választhatott ki vagy menthetett fel" - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. "Alkalmazási feltételeikről, munkaidejükről, bérezésükről maga dönthetett, és minden ilyen döntést az elnökség utólag tudomásul vett, noha szerződésüket nem láthatta. Annak ellenére, hogy kapitánysága alatt a 48.-ról a 72. helyre csúszott vissza a férfi válogatott a nemzetek rangsorában, szabad kezet kapott a keretek összeállításában, a felkészülési és versenyeztetési programok összeállításában, a pénzeszközök elköltésében."

Az aláírók szerint az ülések jegyzőkönyvei bizonyítják, hogy szakmai javaslatait az elnökség megszavazta, kivéve az utolsót, a női válogatott kapitány, Temesvári Andrea leváltását célzót, amely nem kapott többséget. A testület elvárta volna azt, hogy átlátható, tudatos, tervszerű és ellenőrizhető legyen a szakmai munka és a pénzfelhasználás. Olyan koncepció kidolgozását várta Taróczytól, amely átfogó és közérthető, amely követhető irányt ad a szövetség tagjainak és vezetésének, és méltó formában fel tudja vázolni a sportág jelenét és jövőjét Magyarországon.

A közös nyilatkozatban olvasható - többek között -, hogy az elnökség az elkészült és régóta várt stratégiai koncepció helyett a sportág mindössze egy szeletével foglalkozó eszmefuttatást kapott. A vita az elnökség tagjai és a szakmai igazgató között az anyag elemzése során tört ki, Taróczy Balázs pedig a nézetek ütköztetése helyett sértődötten elhagyta az ülést.

A közlemény aláírói megállapítják, hogy hibát követettek el, amikor jóval korábban nem követelték meg a szakmai igazgató munkájáról szóló rendszeres és részletes elszámolást, mert a konfliktus kialakulása így esetleg megelőzhető lett volna. Egyben felhívták a szövetség szakmai bizottságát, hogy a rendelkezésre állott pénzeszközök felhasználásának célszerűségét vizsgálja meg. Az aláírók remélik, hogy Taróczy Balázs szerepvállalása a magyar teniszben ezzel nem ért véget, és sikerül megtalálni számára azt a feladatkört, amelyben tekintélyét és tapasztalatát az egész közösség javára tudja kamatoztatni.