Vágólapra másolva!
Amint az sejteni lehetett, a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon "beindultak" az oroszok: a férfiak selejtezőjében Pljusenko mutatta be a legjobb kűrt, a párosok között pedig a rövid program után a Totmjanyina, Marinyin kettős vezet a Petrova, Tyihonov duó előtt.

Bár a férfiak keddi rövid programja előtt Jevgenyij Pljusenko holtversenyben áll az élen a francia Brian Joubert-rel, ez csak azért lehetséges, mert a selejtezőt mindig két csoportban rendezik, s ezekben külön könyvelik el az eredményeket. Az oroszok olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyzője azonban hétfőn kiemelkedett a mezőnyből, s messze a legmagasabb pontszámokat kapta (a tartalomra és a művészi hatásra egyaránt kilenc darab 5,8-at és egy 5,9-et).

"Úgy érzem, hogy a sérülésem, a bal térdemmel levő problémáim ellenére jól felkészültem az Eb-re, s ebben sokat segítettek a múlt heti, svájci show-fellépéseim is. A selejtezőben jól ment a korcsolyázás, sikerült megugranom egy toe-loopokból álló négyfordulatos-tripla-dupla kombinációt is. Az edzőmmel előzőleg úgy döntöttünk, hogy ha ez megvan, akkor másik négyfordulatost már nem kísérlek meg, a selejtezőben erre már nincs szükség. Ami a térdemet illeti, már hozzászoktam a fájdalomhoz. Ezzel együtt élve is tudok korcsolyázni; ez egy kemény sport" - nyilatkozta Pljusenko, az A csoport győztese.

A B csoport legjobbja, a francia Joubert, aki a 2003-as Európa-bajnokságon Pljusenko mögött lett ezüstérmes, a következőket mondta: "Egy kis hibát követtem el a tripla Salchow-val, le kellett tenyerelnem, hogy ne essek el, mert nem koncentráltam eléggé. De úgy vélem, hogy így is jól sikerült a bemutatkozásom."

Amint a párosok rövid programja után adott nyilatkozatokból kiderült, az orosz válogatottból nem csak Jevgenyij Pljusenko szenved sérüléssel, sőt Tatjana Totmjanyinának szintén a bal térdével akadnak gondjai: "Azt hiszem, ebben a szezonban most korcsolyáztunk a legjobban. Jól éreztük magunkat a pályán, s amint a jégre léptem, szinte teljesen elfelejtettem a fájdalmat a bal térdemben. Néha jobban fáj, mint az orosz bajnokság alatt, és azóta nem is nagyon tudtunk pihenni. Kaptam ugyan kezelést, de ez nem igazán segített" - mondta el Totmjanyina, aki a nehézségei ellenére Maxim Marinyinnel remek produkcióval rukkolt ki.

Sérüléssel bajlódik a rövid program után második helyen álló Maria Petrova, Alekszej Tyihonov kettős hölgy tagja is: "Nagyon örülünk a hétfői teljesítményünknek, csak egy kicsit hibáztunk, a dobásnál. Sajnos Mariát még mindig zavarja a régi lábsérülése" - árulta el Tyihonov.

Fábik Tibor