Vágólapra másolva!
Nőiasztalitenisz-válogatottunk kedden este a Marczibányi téri Statisztika-csarnokban Eb-csoportselejtezőn 3-0-ra verte Fehéroszországot. Ám ez azért nem volt ennyire sima ügy, hiszen Bátorfi Csilla két, Lovas Petra négy meccslabdát hárítva nyerte meg a maga mérkőzését.

A világranglistán legelőrébb, a 13. helyen jegyzett versenyzőnk, Tóth Krisztina a találkozó előtt bágyadtan és szemmel láthatóan lázasan üldögélt a válogatottunk részére elkerített karámban. "Sajnos elkaptam az influenzát, nem vagyok jól, és így nincs értelme erőltetni a játékot. Még azt sem tudom, hogy péntekre hogyan kapom össze magam, de akkorra már muszáj lesz. A Bundesligában meccset játszunk, és a csapatunkban nincs igazán olyan tartalék versenyző, aki beugorhatna helyettesíteni" - nyilatkozta a német bajnokságban jelenleg harmadik helyen álló Busenbach csapatának légiósa.

Akinek itthon szerencsére akadt helyettese, s csapatunk Bátorfi Csilla (a világranglistán 35.), Fazekas Mária (57.), Lovas Petra (88.) összeállításban is esélyesként állt ki a Viktoria Pavlovics (39.), Tatjana Logackaja (85.), Veronika Pavlovics (99.) fehérorosz trió ellen.

Nyitásként Fazekas a Pavlovics-ikrek gyengébbikével, Veronikával meccselt, s viszonylag könnyedén, 3:1-re nyert. Ezt követően a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi (aki a Bundesliga listavezetője, a Langweid játékos-edzője) az első két játszmában olykor tanári módon oktatta a védekező stílusban játszó Viktoriát. De a fehérorosz lány a harmadik szettben magához tért, s 2:2-re kiegyenlített, mi több, a döntő játszmában 10-9-nél és 11-10-nél is mérkőzéslabdához jutott. Ám ezekkel nem tudott élni. Bátorfi viszont 12-11-nél kihasználta az első adandó lehetőségét, s 3:2-re megnyerte a mérkőzést.

Lovas és Logackaja találkozója még több izgalmakat tartogatott. Itt is az ötödik szett döntött, amelyben Lovasnak 10-8-nál két meccslabdája volt, de 10-10 lett, majd Logackaja előtt zsinórban négyszer adódott lehetőség, hogy megnyerje a mérkőzést. Ám Lovas mind a négy meccslabdát hárította, 15-14-re már nála volt az előny, s 16-14-re megnyerte a szettet, a mérkőzést pedig 3:2-re. Válogatottunk tehát 3-0-ra diadalmaskodott, s két győzelemmel a csoport élén áll.

"Nagyon örülök, hogy 3-0-re nyertünk, mert ha 2-1-re módosul az állás, akkor én következtem volna Viktoria Pavloviccsal, s ez a meccs ma már nem hiányzott volna nekem" - vallotta be Fazekas, aki a múlt hét végén Luxemburgban az egyéni olimpiai selejtezőn athéni kvótát szerzett, s még nem pihente ki teljesen a fáradalmakat. (Bátorfi és Tóth már korábban megszerezte a kvótát.)

- Ha jól tudom, a Bundesligában az idei szezonban 3:2-re kikapott Viktoria Pavlovicstól. Mindig ilyen szoros meccset játszik vele? - kérdeztük Bátorfi Csillát.
- Utoljára tényleg kikaptam tőle, és az is igaz, hogy nehezen bírunk egymással. Bár kimondottan szeretek védekező stílusú játékosok ellen játszani, ez a lány a kivételek közé tartozik. Ellene egyáltalán nem szeretek! Jók az alkati adottságai, magas, szinte minden labdát elér, és ilyenkor hajlamos vagyok arra, hogy elveszítsem a türelmemet. Sajnos most is ez történt, hiába vezettem 2:0-ra, a végén úgy kellett "visszalopnom" a mérkőzést. Szerintem amúgy jelenleg Viktoria Pavlovics a legjobb európai védőjátékos, s tőle senkinek sem "ciki" kikapni.

- Ha ez meccs elmegy, és még egy, akkor a sorsdöntő ötödik találkozót a gyengébbik Pavloviccsal vívta volna. Még meleg lehetett volna a helyzet?
- Vera Pavlovicsot elméletileg könnyedén le kellene győznöm, de amióta 11 pontig tartanak a játszmák, az efféle megállapításokkal nagyon óvatosan kell bánni. Ő is képzett játékos, s a rövid szetteken belül bármi előfordulhat. A legjobbak között bárki kikaphat bárkitől. Így aztán jobb, hogy 3-0-ra nyertünk, s nem kell azon gondolkodnunk, mi lett volna 2-2 után.

- Tóth Krisztina említette, hogy a hét végén már meccse lesz a Bundesligában. Önnek is?
- Bizony, s ránk még BEK-találkozó is vár, egy spanyol együttes ellen, amely három idegenlégióssal, köztük egy kínaival is rendelkezik. Ez sem lesz éppen egyszerű feladat.

Eb-csoportselejtező:
Magyarország - Fehéroroszország 3-0
Fazekas Mária - Veronika Pavlovics 3:1 (11-6, 9-11, 11-9, 11-5)
Bátorfi Csilla - Viktoria Pavlovics 3:2 (12-10, 11-8, 10-12, 6-11, 13-11)
Lovas Petra - Tatjana Logackaja 3:2 (12-10, 7-11, 11-8, 6-11, 16-14)

Fábik Tibor