Vágólapra másolva!
Az asztaliteniszezők elmúlt hét végi dániai Pro Tour-versenye után Volper László és Tarján András, a válogatott edzői kijelölték a hó végi olimpiai selejtezőn indulók névsorát. Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla már korábban megszerezte az athéni kvótát, s erre még Pázsy Ferenc, Demeter Lehel és Zwickl Dániel, illetve a nőknél Fazekas Mária kap lehetőséget.

A november 26. és 30. között Luxembourgban megrendezésre kerülő európai egyéni olimpiai selejtezőn a férfiaknál három, a nőknél csak egy magyar résztvevő lehet, miután Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina világranglistás helyezésük alapján már korábban kivívták az athéni részvétel jogát. A luxembourg-i versenyről 11 férfi és 11 női játékos váltja meg athéni repülőjegyét, és szinte mindenki indul, aki számít. Kivéve természetesen a már kvótákkal rendelkezők; akik a párizsi világbajnokság utáni világranglistán az 1-20. helyen álltak, nemzetenként két versenyzőt számítva. Tóth Krisztina kiváló formáját jelzi, hogy az elmúlt hét végén a vb-erősségű aarhusi Pro Tour-verseny 128 fős, hat kínai játékost felvonultató mezőnyében ezüstérmes lett.

A verseny után Volper László és Tarján András, a válogatott edzői kijelölték a luxembourg-i olimpiai selejtezőkön induló játékosokat. E szerint a férfiaknál Pázsy Ferenc, Demeter Lehel és Zwickl Dániel kap lehetőséget, a nőknél pedig Fazekas Mária. A német Plüderhausenbe szerződött Pázsy Ferenc egyetlen magyarként szerepel a világranglistán a Top 100-ban (81.), s négy éve az olimpiai selejtezőn hajszállal maradt le a kvótáról, akkor a harmadik számú tartalék helyen végzett. A kecskemétiek legjobbja, Demeter Lehel (190.) győzött az idei országos bajnokságon, a hazai Top 12 bajnokságon pedig ezüstérmes lett. Egész éves kiegyensúlyozott teljesítményére az osztrákok elleni Eb-selejtezőn az egyéni világbajnok Werner Schlager elleni győzelmével tette fel a koronát. A 19 esztendős, a Bundesliga II-es FC Tegernheimben szereplő Zwickl Dániel (232.) a Top 12 verseny idei győztese.

A nőknél a Statisztikát erősítő Fazekas Mária (74.) az ob-t és a Top 12 bajnokságot egyaránt megnyerte, és az elmúlt hét végén remek eredménnyel zárt a dániai Pro Tour-versenyen, ahol úgy jutott a legjobb 16 közé, hogy legyőzte az osztrák Liu Jiát (33.) és a japán Hiranót (56.) is. A papírforma és a világranglistás helyezések alapján a magyar különítményből egyértelműen Fazekasnak a legjobbak az esélyei, sőt azt is kijelenthetjük, hogy neki illene is megszereznie a kvótát.

Fábik Tibor