Vágólapra másolva!
Március elsejei nehézsúlyú világbajnoki címszerzése után magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Las Vegasban újra szorítóba lép Roy Jones Junior. Ellenfele a három szervezetnél (WBC, IBO, NBA) is félnehézhelysúlyú világbajnok Antonio Tarver lesz. A napjaink legjobb profi bokszolójának tartott Jones biztos a győzelemben, s már a következő - s talán utolsó - ellenfelét is kiszemelte Mike Tyson személyében.

Tarver (21-1-17 KO) és Jones (48-1-38 KO) gálája a "személyes ügy" elnevezést kapta, és a két bokszoló mindent meg is tesz azért, hogy a bunyóból végül valóban az legyen. A nagy meccsek előtt már-már szokásos balhékon és üzengetéseken - Tarver szerint Jones "gyáva alak", Jones szerint Tarver "egy senki" - kívül például ádáz vita dúlt a bevonulási sorrenden is. Roy Jones ugyanis nincs hozzászokva, hogy elsőként szólítsák a ringbe, márpedig ezúttal ő a kihívó, így ez lenne a szabályos forma. Tarvernek persze esze ágában sem volt cserélni, végül az óvodára emlékeztető huzavonát lezárandó a Nevada Állami Atlétikai Szövetség kitalálta, hogy pénzfeldobással fogja a eldönteni a kérdést. Ebből viszont már nem kért Jones, és "gálánsan" lemondott ötvenszázaléknyi esélyéről.

Ami a győzelmi esélyeket illeti, hát azok vitathatatlanul a minap az év bokszolójává választott Jones mellett szólnak. A hórihórgas, fordított alapállású Tarver egyetlen veresége ugyan Joneséhoz hasonlóan megmagyarázható sérüléssel, ám annak ellenére, hogy rendkívül képzett ökölvívó, technikai tudása, gyorsasága nem éri el a kihívóét. Igaz, az egyik legnagyobb közhely szerint egy bokszmeccset bármikor eldönthet egyetlen jól kivitelezett ütés, csakhogy Jonest mindeddig senkinek sem sikerült igazán komolyan megütni.

A mérkőzés után Jones, ha nyer, feltehetően újra megcélozza a nehézsúlyt, azon belül pedig Mike Tysont, akitől egyszer ugyan már kosarat kapott, de októberi randevújuk óta ismét napirenden van kettejük mérkőzése. Az összecsapás a profiboksz történetének legnagyobb bevételével kecsegtet, ami valószínűleg a súlyos anyagi problémákkal küszködő Tysont sem hagyja hidegen.

"Ez lenne a boksztörténelem eddigi legnagyobb eseménye" - mondta Jones, aki azt is kijelentette, hogy ha sikerül tető alá hozni, visszavonul a mérkőzés után.