Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az elmúlt hét végi monacói Világdöntővel gyakorlatilag lezárta az idei szezont, az "év atlétája" díjakat is kiosztotta - a férfiaknál a marokkói Hicham el-Guerrouj (1500 m), a nőknél a dél-afrikai Hestrie Cloete (magasugrás) kapta -, de lesz még egy igazán csattanós második zárás is. Szombaton Moszkvában négymillió dolláros költségvetéssel rendeznek versenyt, amelyen a férfi 100 m győztese 500 ezer dollárt vihet haza.

Viszonyításképpen: az augusztusi párizsi vb-n az aranyérmesek 60 ezer dollárt kaptak, a Világdöntő győztesei 30 ezret. A vb-n 100 ezer dollárt ért a világcsúcs, s ezt két gyalogló is bezsebelte, az ecuadori Jefferson Pérez 20, a lengyel Robert Korzeniowski 50 km-n javította meg az eddigi legjobb eredményt. A Golden League idei egyedüli nyertese, a mozambiki Maria Mutola egymillió dolláros csekket kapott az IAAF-től, de ehhez mind a hat GL-versenyen meg kellett nyernie a női 800 métert.

Ehhez képest szombaton Moszkvában egyetlen futással 500 ezret lehet kasszírozni, s még világcsúcsot sem kell futni, elegendő csupán megnyerni a férfi 100 méter döntőjét. De a 2-8. helyezettek között is további 500 ezret osztanak ki! Az "egymillió dolláros futás" mezőnyében ott lesz a párizsi világbajnok Kim Collins (Saint Kitts és Nevis), a világcsúcstartó amerikai Tim Montgomery és az Európa-rekorder brit Dwain Chambers is.

Az összesen négymillió dollár költségvetésű viadalon (az IAAF Világdöntőjének hárommilliós büdzséje volt) a férfi 100 m mellett további hét számot rendeznek: a férfiaknál a 800 m, az 1500 m és a hármasugrás, a nőknél a 100 m, a 800 m, a távolugrás és a magasugrás került fel a programra. A díjazás itt is tekintélyes, "veri" a vb-t, hiszen a győztesek 75 ezer dollárt kapnak. A rendezők távolugrásban az Eb-harmadik, a vb-n hatodik helyen végzett Vaszi Tündét is meghívták, aki azonban a Világdöntőben megsérült, pihennie kell, s így lemondta a részvételt. A meghívottak között ott van el-Guerrouj és Mutola is, a nőknél 100-on az amerikai Kelli White, az ukrán Zsanna Block és a bahamai Chandra Sturrup is.

A rendezők 55 ezer nézőt várnak a Luzsnyiki stadionba, s nem egyszeri viadalt kívánnak rendezni. A show-t idén még csak az orosz popsztárok biztosítják - természetesen az atlétacsillagok mellett -, a rendezők tervei szerint a jövő évi verseny programjaként Madonna vagy Michael Jackson is fellépne. A project része Moszkva 2012-es olimpiai pályázatának is, amint ezt Jurij Luzskov főpolgármester is bejelentette.

Fábik Tibor