Vágólapra másolva!
Óriási tömeg várta kedden kora este a gainesville-i kajak-kenu világbajnokságról hazatérő diadalmas magyar válogatottat a Ferihegyi repülőtéren. A csapat kilenc arany-, két-két ezüst- és bronzéremmel messze a legeredményesebb volt a nemzetek versenyében. A rajongók, rokonok, sporttársak síppal, dobbal, hatalmas ovációval fogadták a váróterembe kilépő hősöket, elsősorban a hölgyeket, akik a lehetséges kilencből nyolc számban megszerezték az aranyérmet.

Az egyetlen férfi aranyérmes egység legmagasabb, legdaliásabb tagját, az olimpiai bajnok Pulai Imrét egy - nőnemű - szurkolója plakátméretű, róla készített fotókkal várta, melyekkel teleragasztotta a váróterem egyik oszlopát, sőt időközben még könyvet (!) is írt "Sumákról", melynek szerdán lesz a sajtóbemutatója.

Az aranylányokról még nem készült könyv, de bizony már ők is megérdemelnék. A Gainesville-ben négy aranyérmet nyert Kovács Katalin a már számtalanszor hallott mondatokat ismételte: "Mindent Kati néninek, azaz Fábiánné Rozsnyói Katalinnak köszönhetek. Tudom, ha elvégzem azt a munkát, amit ő előír, akkor nem marad el az eredmény. A négy versenyem közül feltétlenül az 500 egyes volt a legnehezebb, mert csupán negyven perccel követte a négyest, de szerencsére ezt is megoldottam. Fiatalabb koromban csodálattal néztem Kolonics Gyurira, elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha is megközelítsem az ő tizenkét világbajnoki címét, aztán tessék, már én is egy tucatnál járok" - mondta az MTK 27 éves szupersztárja, aki bizony elpityeredett örömében, amikor vőlegényével, az exkenus Hoffmann Ervinnel, valamint édesanyjával összeölelkezett.

Szabó Szilvia ugyancsak tizenkét vb-aranynál tart, de ennek is megvan a maga története: "Csak étfőn tudtam meg, hogy együtt haladok Katival és utolértem Kolonics Gyurit, addig nem is törődtem vele. Most viszont, hogy már tudom, kimondottan jó érzés. És remélem, még nincs vége, mert az olimpia után folytatni szeretném, s - úgy tudom - Kovács Katalin, Bóta Kinga és Viski Erzsi is"

- Az 500 páros alatt mi, nézők éveket öregedtünk...
- Én is! Háromszáznál megfordult a fejemben, hogy te jó isten, nagyon elmentek a spanyolok, ezeket már nem tudjuk befogni, de akkor ők hirtelen elfáradtak, mi meg egy kétségbeesett erőfeszítéssel belehúztunk, s hipp-hopp, előttük voltunk.

- Jövőre mindenki három aranyérmet vár a magyar kajakos lányoktól. Nem nyomasztó ez a teher?
- Nem teher ez, ellenkezőleg, meg lennék sértődve, ha nem aranyakat várnának tőlünk. Azt azért hangsúlyozni szeretném, hogy még csak Magyarországnak van meg a kvóta, hogy személy szerint ki indul, az még a jövő zenéje.

Bóta Kinga "csak" tíz aranyéremnél jár, viszont mind a tízet Szabó Szilvivel szerezte.
- Betegeskedett az elutazás előtt, sokan már leírták...
- Hála az égnek, időben rendbe jöttem. Odakint már éreztem, nem lesz baj.

- A tíz vb-aranyérme közül melyik a legértékesebb?
- Nehéz eldönteni. Az 500 páros alatt halálra idegeskedtem magam, annyira elmentek a spanyolok. Nem sikerült a rajtunk, utána nyomoztunk a spanyolok után, végül 250-nél szóltam, azaz nyögtem Sziszónak, hogy most húzzunk bele - és belehúztunk. Halálra hajtottuk magunkat. A 200 négyes viszont egy villanás volt, ott remekül elkaptuk a rajtot, és utána már csak gyorsítottunk.

Ch. Gáll András