Vágólapra másolva!
A diszkoszvető Fazekas Róbert a második, a gerelyhajító Szabó Nikolett a harmadik, 1500 méteren pedig Varga Judit az ötödik helyet szerezte meg az atlétikai Világdöntőben, Monte-Carlóban. A nőknél a dél-afrikai Hestrie Cloete végzett az élen az összetett rangsorban, így összesen 130 ezer dollárt keresett.

Fazekas akárcsak a párizsi vb-n, ezúttal is az olimpiai bajnok litván Virgilijus Aleknától kapott. Nagy riválisa első dobásával (68,30) nyert. Az Európa-bajnok Fazekas, aki 66,08-ig jutott, idén csak a két legnagyobb viadalon, a vb-n és a Világdöntőn nem tudott győzni. Ezúttal 20 ezer dollárral vigasztalódhatott, az első 30 ezret kapott.

Nagyszerűen szerepelt a vb-12. Szabó Nikolett, aki idei legjobbjával, 62,88 méterrel lett harmadik a gerelyhajítók fináléjában, s jutott ezzel 12 ezer dollárhoz.

Varga Judit jutalma 5000 dollár az ötödik helyért. A Haladás futónője a vb-n nem tudott döntőbe jutni, így az idényzáró szereplése mindenképpen sikeresnek nevezhető.

Női magasugrásban az volt a kérdés, megszerzi-e az összetett elsőséget és az év atlétájának járó címmel együtt a 100 ezer dollárt Hestrie Cloete. A világbajnok dél-afrikai sztár nem hagyott kétséget efelől, 2,01 méterrel végzett az élen. Már 1,99 is elég lett volna
ahhoz, hogy megelőzze a svéd Carolina Klüftöt, aki egyébként Monte-Carlóban nem indul, mivel hétpróbát nem rendeznek.

Gyakorlatilag a férfiaknál is eldőlt ki lesz a legjobb. Az összetettben éllovas Hicham el-Guerrouj ugyan vasárnap áll rajthoz 1500-on, de a második helyezett etióp Kenenisa Bekele csak akkor előzhette volna meg - feltéve, hogy a marokkói nyer -, ha világcsúcsot ér el 3000 méteren, ez pedig nem történt meg. A nőknél 200 méteren a vb-n duplázó és doppinggyanúba keveredett Kelli White nyert. Az amerikai sprintert várhatóan megfosztják a Párizsban 100-on és 200-on szerzett aranyérmeitől.

Monte-Carlóban a korábbi Grand Prix-döntőt váltó World Athletics Finalon számonként a legjobb nyolc, illetve 1500 méteren és a hosszabb távokon a legjobb 12 versenyző indulhat(ott), az egész évi teljesítményből a legjobb hat eredményt vették figyelembe az IAAF rangsorában.

Vasárnap, a Világdöntő második napján a magyarok közül csak a távolugró Vaszi Tünde lesz érdekelt.