Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre Kim Collins nyerte a 100 méteres síkfutás döntőjét a párizsi atlétikai világbajnokságon. A St. Kitts és Nevis szigetéről származó atléta győztes ideje (10.07 mp) az 1983-as helsinki vébé óta a leggyengébb eredmény, ám egyben a talán legnagyobb teljesítmény is.

2003. augusztus 23-ig elég kevesen halhattak St. Kitts és Nevis szigetéről, arról a mindössze 270 négyzetkilométeres kis államról, amely 230 mérföldre délkeletre fekszik Puerto Rico partjaitól, s fővárosa Charleston. A szigetet 1623-tól 360 évig a britek fennhatósága alá tartozott, majd függetlenné vált, s megalakult St. Kitts és Nevis szövetsége. Turisztikailag ugyan felkapott volt a Brimstone Hill Fortress nemzeti park, ám a sport világában nem sokszor szerepelt a neve. Egészen a már említett dátumig.

A párizsi atlétikai világbajnokságon ugyanis feltűnt egy klasszis, Kim Collins, akiről már eddig is tudni lehetett, hogy kiváló sprinter, ám hogy ő legyen a világ leggyorsabb embere (persze nem időeredménye alapján), arra senki sem mert gondolni. A 100 méteres síkfutás döntőjében azonban ő lépett elő a semmiből, s vált hőssé, noha a szerencse jócskán segített rajta.

Az egész kezdődött azzal, hogy Jon Drummond cirkusszal felérő kiválása miatt egy nagy vetélytárssal máris kevesebb lett. Aztán az elődöntők egyik futamában megsérült Mauricee Greene, aki csak nyolcadikként "cammogott" a célba, így nem jutott fináléba. Mint ahogy Ato Boldon sem.

A döntőben ugyan volt két amerikai futó, ám közülük Tim Montgomery futott jobban, a világcsúcstartó, hozzá méltatlan idővel (10.11) csupán az ötödik lett, így nyolc év óta először fordult elő, hogy amerikai nem állhatott fel a dobogóra. A győztes Collins 10.07 másodperces idővel nyert, a második a18 éves trinidadi Darrel Brown, a harmadik pedig a Linford Christie-tanítvány, a brit Darren Campbell lett.

Forrás: MTI
Csoda az egyes pályán, Collins (j.) megnyeri a 100 métert

"Az ország 1983-as függetlenné válása óta ez a legnagyobb dolog a szigeten. Győzelmemmel megmutattam, hogy vannak a világon más emberek is, akik képesek nagy bravúrokra. Nem kell nagy és gazdag országból, gazdag családból származni ahhoz, hogy sikereket érhessen el az ember" - nyilatkozta Collins, akinek ideje az 1983-as helsinki vébé óta a leggyengébb eredmény, amivel nyerni lehetett. Igaz, akkor a legendás Carl Lewis századra ennyivel hódította meg a világot.

Érdekesség, hogy Collins már a két évvel ezelőtti vébén is ennyit teljesített, ám az akkor csupán a hatodik helyhez volt elegendő. Igaz, 2001-ben, Edmontonban Maurice Greene 9.82-vel nyert, s a mögött végző másik négy futó is tíz másodpercen belülre került.

férfi 100 m-es síkfutás:
1. Kim Collins (St. Kitts és Nevis) 10.07 mp
2. Darrel Brown (Trinidad és Tobago) 10.08
3. Darren Campbell (Nagy-Britannia) 10.08
4. Dwain Chambers (Nagy-Britannia) 10.08
5. Tim Montgomery (Egyesült Államok) 10.11
6. Bernard Williams (Egyesült Államok) 10.13
7. Deji Aliu (Nigéria) 10.21
8. Uchenna Emedolu (Nigéria) 10.22.