Vágólapra másolva!
Néhány nappal azután, hogy a női 400 méteres síkfutás sydneyi olimpiai bajnoka és kétszeres vb-aranyérmese, az ausztrál Cathy Freeman bejelentette visszavonulását, a táv másik legendája, az immár 35 éves francia Marie-José Pérec is hallatott magáról. A háromszoros olimpiai bajnok atlétanő még egy hetet ad magának, s utána eldönti, hogy az augusztusi párizsi vb-n indulna-e a 4x400-as váltóban.

Az 1992-es barcelonai olimpián 400-on győztes Marie-José Pérec 1996-ban ugyanezen a távon éppen Freeman előtt lett aranyérmes, s nem mellékesen a 200-at is megnyerte. 2000-ben viszont elmaradt az óriási érdeklődéssel várt Pérec-Freeman párharc, mert a francia sztár már az olimpia helyszínén idegileg összeroppant, és gyakorlatilag elmenekült Sydneyből. Állítólag egy idegen férfi behatolt szállodai szobájába és megfenyegette a versenyzőt, aki már amúgy is zaklatott állapotban érkezet meg Ausztráliába; akivel tudott, azzal összeveszett, különösen az újságírókkal.


Bár Pérec az olimpia után versenyeken nem indult, nem jelentette be visszavonulását, s csütörtökön váratlanul újra a reflektorfénybe került, amikor az AFP hírügynökség munkatársának nyilatkozott. Megpendítette, hogy a 4x400-as váltóban esetleg rajthoz állna az augusztusi párizsi világbajnokságon.

"Az ülőideg-gyulladásomból, ami az év során hátráltatott a felkészülésemben, már felépültem, edzésben vagyok, de ez még kevés. A 100-as sprinteket szériában 14 másodperc alatt futom, ami előrelépés ahhoz képest, hogy volt, amikor csak 15-16 másodperces időkre voltam képes. De attól messze vagyok, hogy újra 50 másodperc alatt teljesítsem a 400-at. A gyorsulással gondjaim vannak. Úgy döntöttem, hogy egy hetet adok magamnak, s azután eldöntöm, hogy érdemes-e ráhajtanom a párizsi vb-re. Ezen egyébként csak a 4x400-as váltóban indulnék" - nyilatkozta Marie-José Pérec. Az mindenesetre komoly motiváció lehet számára, hogy az erős francia kvartett a hazai közönség biztatásától kísérve jó eséllyel pályázhat a döntőbe kerülésre, s nagy szerencsével akár még érmet nyerhet.

Pérecnek a három olimpiai aranya mellett két vb-elsősége is van: 1991-ben és 1995-ben is ő nyerte a 400-at. Ám utoljára 2000. július 8-án versenyzett, akkor a nizzai Grand Prix-viadalon 400-on 53,21 másodperces idővel harmadik lett. Legjobbja 48,25 - ami az örök-világranglistán a harmadik helyre sorolja -, ezzel nyert Atlantában.

Fábik Tibor