Vágólapra másolva!
Cathy Freeman nem erőlteti tovább a visszatérést. Az ausztrálok nemzeti hőse, a 400 méteres síkfutás sydneyi olimpiai bajnoka, a táv kétszeres vb-győztese (1997, 99) másfél éves "szenvedés" után, 30 évesen bejelentette visszavonulását.

Három évvel ezelőtt a sydneyi ötkarikás játékokon Cathy Freeman jóval több volt, mint egy "egyszerű" aranyérmes. A megnyitó ünnepségen az aborigin, azaz ausztrál bennszülött származású atlétanő lobbantotta fel az olimpiai lángot, s amikor később megnyerte a 400 méteres síkfutást, népszerűsége hihetetlen magasságokba emelkedett. Az akkor 27 éves, s a 400-on már két vb-arannyal is rendelkező Freeman ezt ki is használta, hosszabb időre, egy évre szögre akasztotta a szöges cipőjét. 2001-végén már visszatért volna a pályára, de ekkor sérülések hátráltatták a felkészülését, s az első versenyein, 200 méteren sem úgy szerepelt, ahogy tervezte. 400-on pedig kondicionális problémái miatt sokáig nem is mert elindulni.

Freeman magánélete sem alakult szerencsésen. Korábbi életttársával, Nick Bideau-val hosszú ideig hadakozott különböző bíróságokon. Majd a nála húsz évvel idősebb, gégerákot kapott férjét, Alexander Bodeckert ápolta. Aki felgyógyult, de a házaspár útjai ezután szétváltak. Freeman jelenleg Joel Edgerton színésszel él együtt.

A 400-on 48.63 másodperces egyéni csúccsal rendelkező Freeman (ezzel az eredménnyel az 1996-os atlantai olimpián ezüstérmet nyert a francia Marie-José Perec mögött), Sydneyben 49.11-gyel győzött, de 2002-ben csak 52.59 volt a legjobb eredménye. Idén április 4-én Brisbane-ben hazája bajnokságát 51.66-tal nyerte meg, ez az idei legjobbja, de ezzel is csak 29. a 2003-as világranglistán.

Június 19-én még azt nyilatkozta, hogy egyéniben ugyan nem, de váltóban indul az augusztusi párizsi világbajnokságon. Ám a hét elején eldöntötte, hogy végleg felhagy az atlétikával. "Már nincs meg bennem ugyanaz a sikeréhség, ami egykor megvolt" - ismerte el Cathy Freeman, magyarázatot adva immár végleges visszavonulására.

Fábik Tibor