Vágólapra másolva!
A múlt vasárnap esti gatesheadi atlétikai Grand Prix-verseny a "Szuper GP"-sorozat negyedik állomása volt, s a női rúdugrás történései alapján mindenképpen rászolgált a minősítésre. Az angol kisvárosban ugyanis ebben a számban nagy dolgok történtek: az orosz Iszinbajeva 482 centiméterre javította az egyesült államokbeli Dragila több mint két évet megért, 2001. június 9-én elért világcsúcsát.

A 21 éves orosz atlétanő néhány napja Poznanban 473 centiig jutott, ezzel az eredménnyel vezette az idei világranglistát, ám a 482-es rekordja kétségkívül váratlanként hatott. Legalábbis a nagyközönség számára, mert Iszinbajeva várta magától a világcsúcsot - amit második kísérletére teljesített.

"Számomra egyáltalán nem váratlan, hogy megjavítottam a világrekordot, ugyanis az utóbbi időben nagyon jó formában voltam az edzéseken, a 480 centi fölött többször is átjutottam. Tudtam, hogy előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor végre egy versenyen is hatalmasat ugrok. S most eljött ez a pillanat! Amikor egyébként 482-re került a léc, azt szuggeráltam magamnak, hogy ez nem is csúcsmagasság, s nincs más dolgom, mint azt tenni, amit már edzésen számtalanszor megcselekedtem" - nyilatkozta Iszinbajeva, akinek tavaly még csak 460 centi volt a legjobbja, s márciusban ugyancsak 460-nal lett ezütérmes a birminghami fedett pályás vb-n. Itt amúgy honfitársa, Szevtlana Feofanova 480 centis fedett pályás világcsúccsal győzött. S vasárnap ő is indult Gatesheadben, de csak 454-ig, és az ezüstéremig jutott.

A viadal másik slágerszáma a férfi hármasugrás volt, amelyet az Európa-bajnok svéd Christian Olsson 17,92 centis eredménnyel nyert meg; igaz, a hátszél a megengedett 2,0 m/sec-nél jóval erősebb, 3,4-es volt. A világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok, de az atlétikából lassan már kifelé tartó brit Jonathan Edwards 1,1-es hátszéllel 17,61-ig repült, s lett ezüstérmes.

Fábik Tibor