Vágólapra másolva!
Káté Gyula hat nap leforgása alatt ötödször bokszolt pénteken a bangkoki ökölvívó-világbajnokságon, és a hihetetlen igénybevétel - sajnos - kicsit meg is látszott a 60 kilós MTK-bokszoló mozgásán a kubai Kindelan elleni elődöntőben. Bár a 21 éves magyar junior világbajnok végig méltó ellenfele volt a súlycsoport egy olimpiai és két felnőtt világbajnoki aranyéremmel megkoronázott királyának, a minden kétséget kizáróan nagyobb tudás érvényesült, és a 28 éves karibi 24-12-es pontozással győzött, s ezzel sorozatban harmadszor vívhat vb-döntőt.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Bangkokból

A bangkoki 12. amatőr ökölvívó-világbajnokságon 67 ország indította 334 bokszolóját, s a pénteki elődöntőkre már csak 21 ország képviselői maradtak állva, köztük - 1997 óta először - Magyarországé is, konkrétan Káté Gyula, a könnyűsúly junior világbajnoka. A legjobb négy között meglepetésre az oroszok voltak legtöbben - hatan -, a belfasti vb-n hét arannyal kiemelkedő kubaiak és a németek öt-öt versenyzőt juttattak az elődöntőbe. A házigazda thaiföldiek, az azeriak és az üzbégek hármat-hármat, Franciaország, Bulgária, Fehéroroszország és Kazahsztán kettőt-kettőt, Kína, a Fülöp-szigeteki, Pakisztán, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Tádzsikisztán, Magyarország, Ukrajna, Szerbia és Montenegro, Csehország, valamint Lengyelország egy-egy öklözővel képviseltette magát a legjobb négy között.

Káté a nyolcadik párban lépett a bangkoki Nemzeti Stadion nem éppen nagyszámú nézőközönsége elé, és egy pillanatig sem keltette riadt nyuszi benyomását az amatőr ökölvívás vitathatatlanul legnagyobb klasszisa ellen. Az holguíni illetőségű Kindelan - két kisfiú édesapja, s kuriózumként ikerhúgai is vannak a virtuóz ringvarázslónak - nagy-nagy önbizalommal, a menetek közötti szünetekben is látszólag gondtalanul ácsorogva abszolválta a meccset, amely azonban korántsem volt számára sétagalopp. Ami ezen a világbajnokságon még sohasem fordult elő vele: most többször is balul sült el, hogy beugrásai után macskamód hátraszökellve próbálta kikerülni az ellenfél ütéseit - bizony Káté horgai, egyenesei el-elérték. Kindelan azonban jóval többet adott, mint kapott, és bár a negyedik mentben az MTK-s fiú kondicionális fölénybe került, nem lehetett kétséges a kubai döntőbe jutása.

"Nem igazán éreztem az ütőtávot, Kindelan virtuóz bokszoló, gondot okozott, hogy eltaláljam. Hogy elégedett vagyok-e a bronzéremmel? Jobb lett volna az arany" - vallotta be szégyellős mosoly kíséretében Káté, akinek valószínűleg ez volt az utolsó meccse könnyűsúlyban, mert már nagyon nehezen tudja hozni a 60 kilót, s a vb után felmegy 64-be.

"Le a kalappal Gyuszi előtt, ha nem az ötödik meccsét bokszolja hat nap leforgása alatt, akkor szorosabb lehetett volna az eredmény. Picit tompa volt, az igazi Káté ennél többet tud. Persze így is hősiesen helyt állt, gratulálok a teljesítményéhez" - mondta Szántó Imre szövetségi kapitány.

Mario Kindelan elismeréssel szólt ellenfeléről: "A sydneyi olimpia óta nem volt ilyen kemény ellenfelem, ha Athénban is találkoznánk, őt tartanám a legveszélyesebb olimpiai riválisomnak. Eddig nem ismertem Kátét, most megnéztem a negyeddöntőjét, próbáltam készülni belőle. Remek ökölvívó!"

Elődöntők
48 kg
Cu Si-ming (kínai) - Harry Tana (fülöp-szigeteki) p.gy. 19-11
Szergej Kazakov (orosz) - Karim Noaman (pakisztáni) p. gy. 23-4

51 kg
Jerome Thomas (francia) - Alekszandar Alekszandrov (bolgár) p. gy. 31-19
Somjit Jongjohor (thaiföldi) - Rustam Rahimov (német) p. gy. 12-5

54 kg
Gennagyij Kovaljov (orosz)-Bahodirjon Szultanov (üzbég) p. gy. 21-15
A. Mamedov (azeri)- Datelin Balakliev (bolgár) p. gy. 21-15

57 kg
Galib Dzsafarov (kazah)-Jo Seok-Hwan (dél-koreai) p. gy. 32-17
Vitali Tajbert (német)-Abdusalom Haszanov (tádzsik) p. gy. 19-17

60 kg
Mario Kindelan (kubai) - Káté Gyula (magyar) p. gy. 24-12
Pichai Sayotha (thaiföldi) - Martin Dressen (nemet) p. gy. 40-26

64 kg
Willy Blain (francia)-Timur Ahmedov (azeri) p. gy. 21-13
Alekszandr Maletyin (orosz) - Manus Boonjamong (thaiföldi) p. gy. 34-16

69 kg
Serzod Huszanov (üzbég)- Ruszlan Kajrov (azeri) p. gy. 27-6
Lorenzo Aragón (kubai)-Andre Berto (amerikai) p. gy. 25-15

75 kg
Oleg Maskin (ukrán)-Nikola Sjekloca (szerb és montenegrói) p. gy. 23-19
Yordanis Despaigne (kubai)-Gennagyij Golovkin (kazah) p. gy. 29-26

81 kg
Magomed Aripgadzsijev (fehérorosz)-Aleksy Kuziemski (lengyel) p. gy. 16-14.
Jevgenyij Makarenko (orosz) - Rudolf Kraj (cseh) p. gy. 23-19

91 kg:
Alekszandr Alekszejev (orosz) - Steffen Kretschmann (német) technikai dontő fölény a 3. menetben
Olanier Solis (kubai) - Viktor Zujey (feherorosz) m. n., Zujev nem állt ki

+91 kg:
Alekszandr Povetkin (orosz) - Rusztam Szajdov (üzbég) p. gy. 30-10
Pedro Carrion (kubai) - Sebastian Kober (német) p. gy. 26-18

A szombati döntőkbe hat orosz, öt kubai (e két nemzet fiai valamennyi elődöntőjüket megnyerték), két-két thaiföldi, azeri és francia, továbbá egy-egy német, kínai, kazah, ukrán és fehérorosz ökölvívó jutott.