Vágólapra másolva!
Elsőként a világranglistán 48. ausztrál Mark Philippoussis jutott a férfi egyes vasárnapi wimbledoni döntőjébe: 1 óra 56 perc alatt győzte le a francia Sebastien Grosjeant. A másik ágon a svájci Roger Federer magabiztosan verte az amerikai Andy Roddickot.

Elsőként az ausztrál Mark Philippoussis jutott a wimbledoni férfi egyes döntőjébe, miután magabiztosan, 7.6, 6:3, 6:3-ra legyőzte a francia Sebastien Grosjeant a centerpályán. A nyolcaddöntőben Agassit búcsúztató ausztrál klasszisnak még két órára sem volt szüksége. Bár az első játszmában rövidítés döntött a javára, a folytatásban Grosjean nem tudott mit kezdeni hatalmas szerváival.

Az 1976. november 7-én született ausztrál 1998-ban, 1999-ben, 2000-ben negyeddöntős volt Wimbledonban, de ekkor meg is torpant. Most viszont élete második Grand Slam-fináléjára készülődhet: öt évvel ezelőtt a US Openen kikapott honfitársától, az azóta már visszavonult Patrick Raftertől.

"Azt hiszem, Sebastien nem a legjobb formájában játszott, ebből tudtam előnyt kovácsolni. Én jól teniszeztem, s irányítottam a mérkőzést. A torna előtt csak reménykedhettem, hogy nem sérülök meg. Nagyon, nagyon boldog vagyok" - mondta Philippoussis, aki a mérkőzésen 11 fogadhatatlan adogatást ütött, így összességében már 164 ásznál jár a torna során. A rekordot Goran Ivanisevic tartja még 2001-ből: a horvát akkor 212 ászig jutott.

A másik elődöntő is mindössze az első játszmáig volt érdekes, s miután azt tie break-ben megnyerte a svájci Roger Federer, könnyedén múlta felül ellenfelét, az amerikai Andy Roddickot (7:6, 6:3, 6:3). "Hihetetlen, el sem hiszem mindezt. Ez a kedvenc tornám, mindez olyan, mint egy álom. Fantasztikus voltam ma, remélem, ezt a formát megőrzöm a döntőre is. De nem akarok még arra gondolni, előbb kiélvezem a győzelem minden pillanatát" - nyilatkozta a 17 ászt adogató svájci teniszező.

Egy esélyt már elszalasztott Martina Navratilova ahhoz, hogy megszerezze huszadik wimbledoni elsőségét. A 46 esztendős amerikai világklasszis két számban is indult, de már csak vegyes párosban áll, ahol az indiai Leander Paes oldalán ötödik kiemeltként a másodikként rangsorolt Mike Bryan, Lisa Raymond amerikai duó ellen lép pályára a negyeddöntőben. Női párosban viszont már kiesett a tenisz nagyasszonya, aki az orosz Szvetlana Kuznyecova oldalán nem bírt a Clijsters, Szugijama belga-japán kettőssel (6:4, 2:6, 6:4). Navratilova 1976 óta kilenc egyéni, hét páros- és három vegyespáros-elsőséget szerzett, s szeretné beállítani Billie Jean King csúcsát. King 1961 és 1979 között hússzor diadalmaskodott a füves szentélyben.

A férfiak páros küzdelmében kialakult a finálé párosítása, miután az első helyen kiemelt Bhupathi, Mirnyij (indiai, fehérorosz) duó legyőzte a Paes, Rikl kettőst, míg a másik elődöntőben Björkman és Woodbridge jobbnak bizonyult az izraeli vetélytársnál.

férfi egyes, elődöntők:
Philippoussis (ausztrál) - Grosjean (francia, 13.) 7:6 (7-3), 6:3, 6:3.
Federer (svájci, 4.) - Roddick (amerikai, 5.) 7:6, 6:3, 6:3.

férfi páros, elődöntők:
Bhupathi, Mirnyij (indiai, fehérorosz, 1.) - Paes, Rikl (indiai, cseh, 5.) 6:7, 6:4, 7:6, 6:3.
Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 4.) - Erlich, Ram (izraeli) 6:2, 4:6, 6:2, 6:1.

női páros, negyeddöntő
Clijsters, Szugijama (belga, japán, 2.) - Kuznyecova, Navratilova (orosz, amerikai, 8.) 6:4, 2:6, 6:4.

elődöntők:
Ruano Pascual, Suarez (spanyol, argentin, 1.) - Gyementyijeva, Krasznoruckaja (orosz, 15.) 3:6, 6:1, 6:2.
Clijsters, Szugijama (belga, japán, 2.) - Davenport, Raymond (amerikai, 4.) 6:1, 0:6, 6:4.