Vágólapra másolva!
Véget ért a wimbledoni nyílt teniszbajnokság Mandula Petra számára, első számú női játékosunk két sima szettben maradt alul az üzbég Iroda Tuljaganovával szemben. A férfiak mezőnyében kiesett a 17. helyen kiemelt brazil Gustavo Kuerten: a Roland Garros háromszoros bajnokát a 33 éves amerikai Todd Martin győzte le három játszmában.

Jóból is megárt a sok, hát még a rosszból - Mandula Petra nem jutott tovább a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon, de 25 ki nem kényszerített hibával nem is lehet. Illetve lehetne, de nem akkor, amikor az ellenfél csak ötször hibázik.

Első számú női játékosunk nem játszott jól Iroda Tuljaganova ellen, így tulajdonképpen megérdemelten esett ki. Ugyanakkor fájó a kudarc, mert nem kapott legyőzhetetlen ellenfelet. Reméljük, Kapros Anikó több sikerrel jár csütörtökön.

A mérkőzés krónikája:

Mandula és Tuljaganova a 18-as pályán a nap első mérkőzését játszották, 13 órakor kezdődött a meccs.

Az üzbég teniszezőnő kezdte az adogatást, s egy ásszal adta meg az alaphangot. 40-30-nál ütött még egyet, így az első játékot ő nyerte. 0:1.

Petra rögtön első adogatójátékában bajba került, Tuljaganova bréklabdákhoz jutott. Az elsőt pazar fonák kereszttel, a másodikat egy remek első adogatással hárította a magyar játékos, majd egy újabb kiváló fonákkal feliratkozott az eredményjelzőre. 1:1.

Tuljaganova másodszor is magabiztosan hozta adogatását, bár Mandula 30 egyenlőig ezúttal is eljutott. Ami eddig a meccsről elmondható, hogy mindkét játékos sokat hibázik, bár néha hosszabb labdamenetek is kialakulnak. 1:2.

Petra is vigyázott adogatására, mint a szeme fényére, ezúttal nem engedte bréklabdák)hoz az üzbéget. Fonákja egyelőre remekül működik, sok pontot köszönhet neki. 2:2.

Tuljaganova harmadik adogatójátéka volt az eddigi legsimább, Petra figyelme ugyanis kicsit kihagyott, s néhány könnyű labdát is elrontott. Bréklabdáig egyelőre annak ellenére nem jutott el, hogy az üzbég csak 25 százalékban ütötte be első szerváit. 2:3.

Egy szerencsés Tuljaganova-ritörntől (épphogy átpattant a labda) Petra megzavarodott, s ismét bréklabdához jutott az üzbég. Sajnos ezúttal nem hibázott, egy gyönyörű elütéssel harcolta ki a brékelőnyt. Ebben a játékban dadogott Petra korábban dicsért fonákja. 2:4.

Tuljaganova jó barátságban van a szerencsével, ezúttal 30 egyenlőnél volt mázlija. Egy nyesését tessékelte át a háló Mandula térfelére, aki a következő labdamenetben szélesre ütött egy tenyerest, így 5:2-re változott az eredmény. Sokat hibázik Petra. 2:5.

A játszma egyelőre nem dőlt el, Petra hozta adogatását. Fonákkal ismét jó volt, kár, hogy most... 3:5.

15-30-nál (Tuljaganova majdnem eltalálta az egyik labdaszedőt) Petra elkapkodott egy ritörnt, ám így is bréklabdához jutott, ezt azonban az üzbég jó adogatással hárítani tudta. Egyenlőnél Petra még egy ritörnt vágott a hálóba, majd egy könnyű labdát is kitessékelt a pályáról, így Tuljaganova tulajdonképpen megérdemelten jutott játszmaelőnyhöz: ő kettő, míg Mandula 16 ki nem kényszerített hibát vétett a szett alatt. Óriási különbség. 3:6.

A második felvonás első labdamenetét Mandula nyerte, mégis Tuljaganovának volt bréklabdája egy kitűnő tenyeres keresztet követően. Szerencsére Petra észnél volt, s hárította a lehetőséget, majd meg is nyerte a játékot. 3:6, 1:0.

Nagy lélektani előnyhöz juthatott volna Petra, neki is jutott ugyanis egy bréklabda. Ám ismét ki nem kényszerített hibát vétett, másodjára pedig Tuljaganova vágott be egy remek szervát. Egy újabb Mandula-baki után ki is egyenlített. 3:6, 1:1.

Tuljaganova sikítozott, Mandula játszott. Eredménye: nullára nyert adogatójáték ide. 3:6, 2:1.

Petra még mindig sokat hibázik: 30 egyenlőnél lecsapást rontott, pedig bréklabdához juthatott volna. Dehát elrontotta. 3:6, 2:2.

Újabb rontás hegyek Mandulától, bemutatta 23. ki nem kényszerített hibáját is. Sajnos az utolsót Tuljaganova bréklabdájánál, így az üzbég a második szettben is lépéselőnybe került. Petra nem játszik jól. 3:6, 2:3.

Megremegett kicsit Tuljaganova keze is, Petra visszavette, amit elveszített. Az első lehetőséget ugyan még elpuskázta, a másodikkal (összességében az ötödikkel) azonban élt, s kiegyenlített. 3:6, 3:3.

Nem sokáig örülhettünk az egyenlítésnek, Petra teljesen szétesett játékot mutatott be a következő gémben. Ennek nem is lehetett más a vége, minthogy semmire veszítette el adogatását... 3:6, 3:4.

Ászok és ász értékű adogatások ellen nincs ellenszer, Mandulának sem volt. Tuljaganova karnyújtásnyira került a továbbjutástól. 3:6, 3:5.

Az üzbég nem is figyelt Mandula adogatására, az eredmény villámgyorsan lett 5:4. 3:6, 4:5.

Tuljaganova (saját szempontjából) jól döntött, hogy nem erőltette meg magát, csúnya kifejezéssel élve ugyanis kiszerválta a meccset. Mandula nem is igazán nehezítette meg a dolgát, szinte már várta, mikor lesz vége a mérkőzésnek. A végeredmény: Tuljaganova (üzbég) - Mandula Petra 6:3, 6:4

[origo]