Vágólapra másolva!
Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára kedden hivatalosan átadta az IAAF által akkreditált új dobócentrumot Szombathelyen. A nemzetközi szövetség hozzávetőleg 10-12 millió dollárt szán nyolc nemzetközi edzőtábor támogatására, s ezek egyike lett a szombathelyi.

Ide az IAAF a saját költségén küld versenyzőket. Szeptember 7-én viszont a világ legjobb kalapácsvetői már nem "tanulmányútra" érkeznek a 150 millió forintos költséggel épült, minden igényt kielégítő sportközpontba, hanem a Grand Prix-döntőre. Az atlétika "hivatalos" GP-fináléját ugyan majd csak szeptember 12-13-án rendezik meg Monte-Carlóban, de itt a pálya alatti mélygarázs és az uszoda nem teszi lehetővé a kalapácsvetést. S az IAAF döntése alapján a világ legjobb nyolc-nyolc férfi és női versenyzője nemcsak idén meccsel egymással Szombathelyen, a vasi megyeszékhely ugyanis három évre nyerte el a két szám GP-döntőjének a megrendezését.

"A magyar atlétika mindig jelentős szerepet játszott a nemzetközi atlétikai életben - nem csak sportolói által elért eredményekkel, hanem azokkal a világversenyekkel, amelyeket az elmúlt években Magyarországon rendeztek" - szögezte le Gyulai István, majd ezeket a versenyeket konkretizálta is: "Az 1989-es fedett pályás-, az 1994-es mezei futó-, valamint a 2001-es ifjúsági világbajnokság azt bizonyítja az IAAF vezetőinek, hogy nyugodt szívvel adhatják bármely világverseny rendezési jogát akár Budapestnek, akár egy más magyar városnak. Ezért kaphatta meg Szombathely az egyik legfontosabb IAAF versenysorozat, a World Athletics Final kalapácsvető-döntőjének rendezési jogát, és ezért vállalja a nemzetközi szövetség, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogatja a szombathelyi dobócentrumot - elismerve az évek óta itt folyó munka hatékonyságát -, hiszen Európa-bajnoki cím, több világbajnoki érem, több korosztályos világbajnoki aranyérem bizonyítja, hogy a város akár a kalapácsvetés Mekkájának is nevezhető. A világon nyolc ehhez hasonló centrum lesz - erre az IAAF 10-12 millió dollárt szán - és Szombathely azzal viszi el az elsőséget, hogy ez lesz az első hivatalosan akkreditált edzőcentrum" - jelentette be Gyulai István.

"Azáltal, hogy az IAAF úgymond a nevét adta a tulajdonképpen már eddig is működő dobócentrumhoz, jelezte, hogy maximálisan elismeri az itt folyó szakmai munkát" - nyilatkozta Gécsek Tibor, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, az 1998-as budapesti Eb kalapácsvető-bajnoka, aki nem is olyan régen maga is ebben a központban edzett. "Elsőként algériai atléták, tizennyolcan vették birtokba a sportközpontot, ők már az elmúlt napokban, a keddi megnyitó előtt kipróbálták. S az már biztos, hogy augusztusban a Dél-afrikai Köztársaságból is érkezik egy népes csapat" - tette hozzá Gécsek Tibor.

Fábik Tibor