Vágólapra másolva!
A Tehetség és Kurázsi nagymesterverseny negyedik fordulójában a tornán vezető Polgár Judit sötéttel remizett a német Christopher Lutz ellen. Az angol Nigel Short könnyen győzte le korcsoportos világbajnokunkat, Berkes Ferencet, s Judittal szembeni hátrányát félpontosra csökkentette. Lékó Péter nem bírt a verseny doyenjével, Viktor Korcsnojjal, Ács Péter és Almási Zoltán, valamint Szergej Movszeszian és Borisz Gelfand is megosztozott a ponton. A keddi ötödik fordulóban játsszák a torna nagy rangadóját, a magyar ranglista első és második helyezettje csap össze. A világos bábukat Polgár Judit vezeti Lékó Péterrel szemben.

A Tulip Inn Budapest Millennium Hotelben zajló 17-es kategóriájú verseny eddigi legbékésebb fordulójára került sor, csak az angol Nigel Short tudott győzni, a többi parti kisebb-nagyobb küzdelem után pontosztozkodással végződött. A mesterhármassal kezdő Polgár Judit nem kockáztatott, a szicíliai védelem Najdorf változatában a jól ismert elméleti ösvényen haladt a német Christopher Lutz elleni játszmája. Judit a folytatást világossal is szívesen játssza, így a folytatás minden finomságát jól ismeri. Lutz tisztelte a torna éllovasát, a világranglista tizedik helyezettjét, s békés húrokat pengetett, a vezércsere után jogos volt a megegyezés. A viszonylag gyors döntetlennel Polgár Judit energiát is spórolt, hiszen a keddi ötödik fordulóban Lékó Péterrel pihenten, a világos bábuk és másfél pontos előnyének birtokában mérkőzhet meg.

A torna doyenje, a 72 éves Viktor Korcsnoj meglepetést okozott a megnyitás megválasztásával, a spanyol megnyitás Csigorin változatában igen tájékozott volt, s pontos átmeneti gyalogáldozattal ért el teljes kiegyenlítést Lékó Péterrel szemben. Első számú nagymesterünk immár negyedik döntetlenét könyvelhette el, s egyelőre még adós maradt az igazán ponterős játékkal. Persze ne felejtsük, hogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben, egyes változatokat már Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére tartalékol, a döntő körüli bizonytalanság is izgathatja, hazai közönség előtt nagy sikerei után először szerepel. Ács Péter és Almási Zoltán korrekt partiban remizett, míg Berkes Ferenc ezúttal nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az angol Nigel Short második győzelmének örülhetett. Short hátrányából fél pontot lefaragott, az ötvenszázalékos trióval szemben előnyét egy pontra növelte. Nem hozta lázba a közönséget Szergej Movszeszian és Borisz Gelfand partija sem, az óvatos játék logikusan fejeződött be döntetlennel.