Vágólapra másolva!
A hét végi kötöttfogású birkózó országos bajnokság után Komáromi Tibor szövetségi kapitány Eb-csapatában hat főnek már biztos a helye, s hetedik utazó valószínűleg nem lesz, a május végi belgrádi kontinensbajnokságon a 84 kg-os súlycsoport küzdelemei vélhetően magyar versenyző nélkül zajlanak.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A Vasas Fáy utcai sportcsarnokban szombaton a sportágban itthon szép számúnak számító, 2-300 érdeklődő előtt rendezték meg a 2003. évi magyar bajnokságot. A május végén Belgrádban sorra kerülő Eb-re való tekintettel a 66 kg-ban és a 96 kg-ban akadtak kiemelten fontos mérkőzések. Még az előcsatározások során a 66 kg-ban Nagy Balázs 4-1-re legyőzte Füredy Leventét, a 96 kg-ban pedig Virág Lajos szintén 4-1-re Kaló Bélát, s így biztosították helyüket az Eb-csapatban. Virág később az ob-aranyat is begyűjtötte, Nagy Balázs viszont a döntőben nagy meglepetésre kikapott Dreschler Attilától, a 2-2-es végeredményt követően több intése miatt.

A 74 kg fináléjában az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor könnyedén, 3-0-ra verte a korábbi vb-második Hirbik Csabát. A 120 kg-ban a háromszoros vb-második Deák Bárdos Mihály is igazolta a papírformát, bár még az elődöntőben a szabadfogásban vb-ötödik Aubéli Ottó nem adta meg könnyen magát, Deák Bárdos kisebb pofonokkal is fűszerezett találkozón nyert 4-2-re. A döntőben a doppingeltiltás után visszatért Branda Gyulát verte, aki itthon utoljára le tudta győzni - még 2000-ben egy szolnoki versenyen 2-0-ra. Deák Bárdos sorozatban hatodik kötöttfogású bajnoki aranyérmét szerezte meg.

"Szerintem nagyon jó versenyt láthattak a nézők, s engem is meglepett, hogy milyen sokan látogattak ki az ob-re. Nem mellékes az sem, hogy az indulók száma is elég magas volt" - fogalmazott Deák Bárdos Mihály. " A saját produkciómról annyit, hogy az első két meccsem elmaradt, mert az ellenfeleim nem álltak ki, utána az egyik klubtársammal birkóztam, s ez így tényleg egy edzőmeccs volt. Aubéli ellen viszont kemény csatát vívtam, Ottó szemmel láthatóan vissza akart vágni a korábbi sérelmeiért, gondolok itt arra, hogy egy héttel ezelőtt a szabadfogású ob-n is legyőztem. A döntőben Brandával szintén keményen meg kellett küzdenem. Komáromi Tibor szövetségi kapitány elmondta, hogy ezen a meccsen nem volt teljesen elégedett a birkózásommal, de igyekszem kijavítani a hibáimat, s szerintem nem lesz gond."

Az ob után Komáromi Tibor szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta:
"Nagyjából az történt, amire számítottam, a válogatott keret tagjai többnyire jól birkóztak, s igazolódott a papírforma. A szinte egyetlen kivétel a 66 kg döntője, itt Nagy Balázzsal egyáltalán nem voltam megelégedve. Ezzel együtt az Eb-re ő utazik. Az 55 kg-ban pedig Oláh Tibor, a 60 kg Bóna László, a 74 kg-ban Bárdosi Sándor, a 96 kg-ban Virág Lajos, a 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály. A 60 kg-ban ugyan Majoros István nyerte az ob-t, de rá a jövőben 55 kg-ban számítok, ezt megbeszéltem vele, s ő is elfogadta, hogy nem lesz ott az Eb-n. Arra kell koncentrálnia, hogy majd az őszi vb-n a lehető legjobban szerepeljen az 55 kg-ban. A 84 kg-ban sajnos Berzicza Tamás sérülése miatt nincs megfelelő emberünk, s meglehet, hogy az Eb-n ebben a súlycsoportban nem lesz magyar induló. De ezt százszázalékosra nem mondom..."

A döntők eredményei:
55 kg: Oláh Tibor (BVSC) - Purczeld Gábor (Csepeli BC) technikai tusgyőzelem, 3. Mohácsi László (Csepeli BC)

60 kg: Majoros István (KTE) - Bóna László (Vasas) 2-1-es pontozásos győzelem, 3. Kliment László (FTC)

66 kg: Dreschler Attila (FTC) - Nagy Balázs (KTE) 2-2, intésekkel Dreschler nyert, 3. Szabó Zoltán (FTC)

74 kg: Bárdosi Sándor (BVSC) - Hirbik Csaba (Vasas) 3-0-s p. gy., 3. Dajka Zsolt (KTE)

84 kg: Kapuvári Gábor (Sziget SC) - Kismóni János (Vasas), Kismóni visszalépett, 3. Kiss Balázs (BVSC-Ganz-Tát)

96 kg: Virág Lajos (Vasas-Egri Vasas) - Rozbora Norbert (Vasas) 6-2 p. gy., 3. Kaló Béla (KTE)

120 kg: Deák Bárdos Mihály (Vasas) - Branda Gyula (Bp. Spartacus) 2-0-s p. gy., 3. Rajos Csaba (Dorog)

Fábik Tibor