Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sportcsarnokban közel telt ház előtt rendezték meg a 2003. évi kyokusin karate országos bajnokságot, amelyen több meglepetés is született.

A legnagyobb érdeklődés kétségkívül a férfi abszolút kategória történéseit kísérte. Az egyik ágon a sportág őstehetségének számító, 21 éves, kétszeres Eb-bronzérmes Török Dániel a papírformának megfelelően biztosan jutott a döntőbe, ahol a 2 danos Kozma Kálmánt legyőző Jarábik Lászlóval találkozott. A 115 kg-os Török 20 kilóval nehezebb Jarábiknál, ám nem bírt az ellenfelével, s döntetlen állás után a szabályok értelmében a kisebb testsúlyú Jarábik (Cegléd) lett a magyar bajnok. A 80 kg aranyérme is a Jarábik családba került, itt a fináléban Demeter Zsolt sérülés miatt nem állt ki Jarábik Zsolt (Cegléd) ellen. A 70 kg-os kategória döntőjében Farkas Péter (Pápa) Váczi Jánost győzte le.

A nőknél az influenzajárvány megtizedelte az indulókat, s a kisebb létszámú mezőny miatt náluk mind a három súlycsoportban körmérkőzéses lebonyolításban zajlott a bajnokság. A +60 kg-ban két Európa-bajnokunk is van, Szövetes Veronika és Tóth Ivett, magyar bajnok viszont csak egyikük lehetett, s ebben az évben bírói döntéssel előbbi lett az. Szövetes (Nagykőrös) amúgy közel 80 kg, Tóth viszont alig több a 60-nál; s ha azonos tudásszintről van szó, akkor ebben a sportágban többnyire a méret a lényeg. (Bár éppen a férfi abszolút kategóriában láttuk a kivételt.) A 60 kg-ban Lehr Ágnes (Sampai Dojo) meglepetésre legyőzte az Európa-bajnok Motzer Melindát, s így ő nyerte az ob-t. A legkisebbeknél, az 50 kg-ban Lőrik Tímea (Nyíregyháza) bizonyult a legjobbnak.

A küzdelmi kategóriák mellett formagyakorlatokban is bajnoki érmeket osztottak: a férfiaknál Szabó István (Kiskőrös), a nőknél Tóth Renáta (Abasár) kapta az aranyat.

A sportághoz tartozó hír, hogy női válogatottunk több Eb-érmes kiválósága meghívást kapott egy, a sportág őshazájában, Japánban rendezendő rangos viadalra. Szövetes Veronika, Tóth Ivett, Motzer Melinda, Lehr Ágnes és Balogh Mária május 7-én utazik el a Távol-Keletre.

Fábik Tibor