Vágólapra másolva!
Azután, hogy vasárnap a 470 és a 475 centi fölött az első kísérletére átjutott, az orosz Szvetlana Feofanova már biztos volt benne, világcsúccsal nyeri meg a női rúdugrást a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. S így is történt, az új rekord 480 centiméter, ami csupán egyetlen centivel marad el az egyesült államokbeli Stacy Dragila 481-es szabadtéri világcsúcsától.
Forrás: MTI
Feofanova már világbajnokként ugrott a világcsúcsot jelentő 480 centire Fotó: MTI

A 9. fedett pályás vb egyetlen világcsúcsát hozó versenyében, a női rúdugrás döntőjében Feofanova a 435 és a 445 centis magasságon az első kísérletére jutott át, ezután a 455-ön csak a másodikra, 460-on, 465-ön, 470-en, majd a 475-ön azonban nem hibázott. S miután a vele addig egyedüliként lépést tartó honfitársa, Jelena Iszinbajeva a 475-öt nem tudta teljesíteni, Feofanova már világbajnokként ugrott a világcsúcsot jelentő 480 centire. S a második kísérletére át is jutott fölötte! (A korábbi világcsúcsot 478-cal az egyesült államokbeli Stacy Dragila tartotta, aki a vb egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatva már a selejtezőben elvérzett a 430 centin.)

"Iszinbajeva nagyon jó formában volt, így komolyan megfordult a fejemben, hogy akár ki is kaphatok tőle" - vallotta be később Feofanova. "De amikor a 470-en, majd a 475-ön is könnyedén átjutottam, már biztos voltam benne, hogy én nyerem meg a vb-t, mégpedig világcsúccsal" - tette hozzá a 23 éves orosz versenyző, aki a győzelméért 40 ezer, a rekordért 50 ezer dollárt kapott, s a "bónuszt" a rúdugrás legendájától, a férfi világcsúcstartó Szergej Bubkától (615 cm) vehette át, aki ma már jeles sportdiplomata, többek között az IAAF - Nemzetközi Atlétikai Szövetség - legfőbb szervének, a tanácsnak a tagja.

Feofanova vasárnap idén immár harmadszor ugrott világrekordot: a tavalyi bécsi fedett pályás Eb-n elért 475-ös eredményét február 2-án Glasgow-ban 476-ra, majd ezt február 21-én éppen a birminghami National Indoor Arenában 477-re srófolta. Dragila március 2-án "megbontotta" a sorozatot, mert Bostonban 478 centivel elvette a csúcsot, de csak ideiglenesen, hiszen az orosz versenyző vasárnap 480-nal visszaszerezte. A szabadtéri világcsúcsot azonban Dragila tartja 481-gyel, Feofanova szabadtéren eddig 478-ig jutott.