Vágólapra másolva!
Az indiai Panajinban, Goa tartomány fővárosában megkezdődődött a junior világbajnokság. Korcsoportos világbajnokunk, a 17 éves Berkes Ferenc jól rajtolt, az első három játszmájából 2,5 pontot szerzett. A 13 fordulós, svájci rendszerű seregszemlén a fiúk mezőnyében nyolcvannyolcan játszanak, köztük 28 indiai reménység, élükön az olimpia válogatottjukban is szerepelt 15 éves Harikrisnával. Az angol McShane vezet három ponttal. A lányoknál ötvenheten szerepelnek, nincs magyar résztvevő.

Sokat jelentett az indiai sakkélet számára, amikor két éve Viswanathan Anand a FIDE világbajnoka lett. Rangos versenyek egész sorát rendezik, az indiai sakkozás újabb és újabb tehetségekkel jelentkezik. Patraszban, a tavalyi junior világbajnokságon, Ács Péter győzött, a lányoknál a 15 éves indiai Koneru lett az első. Ács a bledi sakkolimpián nagy sikerrel szerepelt, újoncként remekül helytállt, a kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával a fényesen csillogó ezüstérem megszerzésében oroszlánrészt vállalt. A paksiak másik büszkesége, korcsoportos világbajnokunk, a 17 éves Berkes Ferenc nem sokáig ünnepelhette Krétán szerzett címét, magasabb korcsoportban is jól mutatkozott be, az első három partijából 2,5 pontot szerzett.

Berkes az első partiját sötéttel a kanadai Gleinaert ellen vívta, kicsit "dadogott" a játéka. A francia védelműnek indult játszma a szicíliai védelem "sündisznó" változataira emlékeztető állásba torkollott. Berkes türelmesen várakozott, a kanadait elragadta a hév, túlértékelte esélyeit. Mozgásba lendült a sötét királyszárnyi gyalogtöbblet, s 76 lépés után Berkes a győzelem feletti örömmel állhatott fel a sakkasztaltól és fogadhatta, edzőjének, Csom István nemzetközi nagymesternek a gratulációját. A második játéknapra a rendezők dupla fordulót iktattak be. Berkes világossal a svéd Carlsson ellen kezdett, győzelme után a délutáni partiban már nem erőltette a játékot, sötéttel a német Brombergerrel remizett.

A 88 fős mezőnyben sok ismerős nevet találunk, akik már hazájuk olimpiai válogatottjában is bemutatkoztak. Az angol Luke McShane mesterhármassal indított, a bledi sakkolimpián az angol-magyar meccsen Almási Zoltánnal remizett. A 15 éves indiai Harikrisna nagy reménység, Berkeshez hasonlóan 2,5 pontja van. Az örmény Aronyian, a fehérorosz Azarov, a kínai Ni Hua és Bu Xiangzhi, a lengyel Miton már nagymesterek, magas Élő-pontszámokkal. Az indiaiak természetesen kihasználják a hazai rendezés nyújtotta lehetőséget, 28 ifjú titánt neveztek be. A negyedik fordulóban Berkes az indiai Neelotpallal mérkőzik meg. Az egyik csemege az Azarov-Aronyian összecsapás lesz.

Az 57 fős női mezőnyben nincs magyar résztvevő, pedig szívesen láttam volna a rangos versenyen Dembo Jelenát. Az útiköltség a résztvevőket terheli, a bledi sakkolimpián elért szép ötödik hely után női sakkozásunk is megérdemelt volna egy kis támogatást. A címvédő a 15 éves Koneru, de nem lesz egyszerű a feladata, hiszen komoly riválisai is vannak. A kínai aranyérem megszerzésében döntő szerepet kapott Hszao Zsu, 12 partiból 11 pontot szerzett, de az ezüstérmes oroszok is sokat köszönhettek a 16 éves Koszincevának, aki hasonló eredménnyel büszkélkedhetett. Az esélyesek a harmadik fordulóban óvatosabbak voltak, nyolcan vezetnek 2,5 ponttal.

Goa államot méltán nevezik "Kelet Rómájának". Igazi turistaparadicsom, szépséges műemlékekkel, gazdag történelmi hagyományokkal. Vasco de Gama az 1400 éves években vonta portugál fennhatóság alá a többségében hinduk lakta Goat. Az indiai hadsereg 1961. december 19-én szabadította fel a portugál uralom alól és Goa 1987. május 30-án lett az Indiai Köztársaság 25. állama.

Verőci Zsuzsa