Vágólapra másolva!
Egyetlen verseny van már csak hátra a férfi teniszezők idei szezonjából, az év nyolc legjobb játékosa a 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján, közérthetőbben a világbajnokságon méri össze erejét. Sanghajban az év végi világelsőség, sok-sok dollár és jó néhány ATP Race-pont a tét.

A Mesterek Kupájára hagyományosan az év vége felé kerül sor, még a Davis-kupa döntő előtt. Meghívót az adott évben legjobban teljesítő nyolc legjobb játékos kap, ami idén egész pontosan imígyen néz ki: az ATP Race első hét helyezettje, valamint a Roland Garros győztese, Albert Costa utazhatott el Kínába. A spanyol azért részesülhetett eme kegyben, mert a szabály egy helyet fenn tart a 8-20. hely között állomásozó legjobb Grand Slam-győztesnek; ha ez a regula nem lenne, a brit Henman foglaltathatott volna magának szobát valamelyik előkelő hotelben. Illetve nem is, vállsérülése miatt ugyanis a tartalék játékos szerepkörétől is visszalépett, helyette a svéd Johansson lesz a csereember. Lehetett volna a US Open-győztes amerikai Pete Sampras is, ő azonban visszautasította a szervezők által felkínált lehetőséget, a 14-szeres Grand Slam-győztes legenda még csak teniszpálya közelébe sem óhajt már ebben az évben menni. Így aztán az Ivan Lendllel a vb-k legeredményesebbjének számító klasszis a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal sem lesz ott a nyolcas mezőnyben, de nélküle is igen előkelő társaság jött össze.

Természetszerűleg ott van az elitben a világelső ausztrál, Lleyton Hewitt, aki a Vörös csoportba kapott besorolást. Kemény kis kvartettet fogott ki, olyan ellenfelei lesznek, mint egyik idei mumusa, a spanyol Carlos Moya, valamint a Párizsban őt igencsak elkalapáló orosz Marat Szafin. A negyedik tag a már említett Costa, meglepetés lenne, ha bele tudna szólni a nagyok dolgába. A másik négyes, az Arany csoport ennél már jóval könnyebbnek tűnik, a világranglista-második Andre Agassi, a svájci Roger Federer, a spanyol (még egy tehát, összesen hárman vannak a nyolcas mezőnyben!) Juan Carlos Ferrero, valamint a cseh Jiri Novak alkotják a csoportot. Nem éppen világverőnek tűnő névsor, de a férfiteniszben esélyt latolgatni teljesen felesleges: többször is bebizonyosodott már, hogy az esélytelennek tartott játékosok is képesek meglepetést okozni.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Mégis, ennek tudatában is egetverő meglepetés lenne, ha az Arany csoportból Agassi ne jutna tovább, még talán az is megkockáztatható, hogy első helyen illene továbblépnie. A második hely elcsípésére Federernek van leginkább esélye, Ferrero és Novak így előzetesen a harmadik, negyedik hely egyikére számíthat. A Vörös grupp már jóval kiegyensúlyozottabb, ott tényleg bármi lehet: Hewitt, Szafin és Moya körülbelül egyenlő esélyekkel pályázik az elődöntőre, egyiküknek azonban búcsúznia kell majd a három csoportmérkőzés után. Hogy melyikük lesz az, s ki végez a csoport élén, arra csak az idő ad majd feleletet. A végső győztes kilétére egyenesen botorság lenne fogadásokat kötni, de az elmúlt hetekben mutatott játék alapján tán Szafin várhatja legoptimistábban a keddi rajtot, nemrégiben még Hewittal is feltörölte a párizsi Bercy-sportcsarnok pályáját, egy nullára nyert szettel is sokkolta a világelsőt. A nyitómeccs minjárt az övé amúgy, Carlos Moyával csap össze, ezt követi a Costa-Hewitt derbi, majd Federeré és Ferreróé a pálya.

Szafin harmadik a hagyományos ranglistán/sport/egyeni/tenisz/20021104szafin.html

Kínában egyébként az év végi világelsőség sorsa is eldől, bár igazság szerint szinte kizárt, hogy változzon a mostani állapot: Hewitt 88 pont előnnyel várja Agassival szemben a vb-t, ennyit (szinte) lehetetlen ledolgozni. Tavaly az ausztrálnak ugyan sikerült 48 pont hátrányból is a csúcsra érni, persze ehhez kellett az is, hogy Gustavo Kuerten betlizzen Sydneyben, míg kenguruország egyik büszkesége lenyomja a döntőben a francia Grosjeant. A teniszezők egyébként nagyon jól járnak anyagilag a részvétellel, aki mindhárom csoportmeccsét elveszíti, az is 90 ezer dollárral lesz gazdagabb. Sőt, a tartalék Johansson is elkönyvelhet magának 50 ezer dollár bevételt, pedig valószínű, labdához egyszer sem fog érni. A finálé nyertese 700 ezer dollárt tehet majd zsebre, aki veretlenül ér révbe, 1,52 millió dollárrról szóló csekket vihet haza, valamint a neve mellé kerül 150 pont is az ATP Race-ben.

A résztvevők (zárójelben helyezésük és pontszámuk az ATP Race-ben):
Vörös csoport:
Lleyton Hewitt (ausztrál, 1., 767 pont)
Marat Szafin (orosz, 3.,569)
Carlos Moya (spanyol, 5., 466.)
Albert Costa (spanyol, 11., 394)

Arany csoport:
Andre Agassi (amerikai, 2., 679)
Juan Carlos Ferrero (spanyol, 4., 468)
Roger Federer (svájci, 6., 458)
Jiri Novak (cseh, 7., 447)