Vágólapra másolva!
Félmillió dolláros pénzdíjért versenyeznek a cselgáncsozók november utolsó két napján Bukarestben. A Mesterek Tornáján súlycsoportonként négyen indulnak; csupa bajnokot hívtak meg, a legutóbbi olimpiai, a világ-, illetve az Európa-bajnokság győztesét, mellettük pedig egy-egy román versenyző lép tatamira. Az európai szövetség román elnöke, Marius Vizer úgy nyilatkozott, hogy a két olimpia között ez lesz a legrangosabb versenye a sportágnak.

Tóth László, a magyar szövetség elnöke elmondta, hogy cselgáncsversenyt ekkora pénzdíjjal még soha nem rendeztek, és ez az összeg garantálja, hogy a legjobbak elfogadják a szervezők meghívását. A Mesterek Tornájáért versenyben volt Párizs, Rio de Janeiro és Tokió is, és a rendezési jog odaítélésében Marius Vizer személyén kívül nyilván szerepet játszottak a Bukarest által kínált feltételek is. A szervezőbizottságban a kormány több tagja kapott helyet, a szponzorok között pedig olyan óriások vannak, mint a Gazprom vagy a Lukoil. A verseny televíziós közvetítése iránt kilencven ország érdeklődik, a kétnapos eseményre állam- és kormányfőket is várnak.

A Mesterek Tornájának egy magyar résztvevője biztosan lesz, a 66 kilós súlycsoport Európa-bajnoka, Ungvári Miklós. Mivel a 100 kilós kategóriában az olimpiát és a világbajnokságot is a japán Inoue nyerte, Kovács Antal vb-ezüstérmesként meghívót kaphat. Nagy Ernő, a férfiválogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy Kovácsot nemrég köldöksérvvel operálták, és valószínűleg csak a bukaresti verseny előtt két-három héttel kezdheti újra az edzéseket, vagyis részvételéről csak akkor lehetne dönteni.

A Mesterek Tornájához hasonlóan a sportág népszerűsítését szolgálják a Grand Prix-k, ezekre a világversenyek érmeseit hívják meg. Az idén október 26-án Sevillában a nőkén, november 2-án Moszkvában a férfiakén - 100-100 ezer dollárt osztanak ki. Az már biztos, a GP-n Ungvári lesz az egyetlen magyar induló.