Vágólapra másolva!
Dudás Tibor remek ellenfeleket legyőzve, pazar bunyóval jutott be a 12. junior ökölvívó-világbajnokság elődöntőjébe, Santiago de Cubában, ott azonban az egyik legerősebb kubaival találkozott, és bizony egyértelmű meccsen ki is kapott tőle, ám egy percig sem játszott alárendelt szerepet.

A KSI 18 éves öklözője a hatodik párban lépett szorítóba az Alejandro Urgelles sportcsarnok közel 40 fokos poklában. Dudás ugyanazt a taktikát próbálta megvalósítani, amellyel legyőzte korábbi három ellenfelet, ám a macskareflexű karibi fiú ellen nem volt esélye. A szénfekete bőrű, fordított alapállású ellenfél mindig - vagy majdnem mindig - elhúzta a fejét a mi fiunk máskor sikeres balhorgai elől, ő viszont rendre eltalálta Dudást, bár megrendíteni egyszer sem tudta.

Az első menet végén 6:2 volt az arány, a meccs végén 21:9 a Dudásnál egy fejjel magasabb kubai javára. A magyar srác roppant szomorúan jött ki a ringből, de nem volt oka a bánatra: néhány honfitársával ellentétben ő tudása legjavát nyújtotta, s ahogy Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke fogalmazott: az erősebbtől kikapni nem szégyen.

"El vagyok keseredve, annyira szerettem volna döntőt vívni" - mondta Dudás, akinél kevés híján eltörött a mécses, rácáfolva a fiúról korábban kialakult képre, miszerint kicsit hetykén, félvállról veszi a világot. A bal szeme alatt jókora folt jelezte, hogy a kubai bizony nem csak pontosakat, hanem erőseket is ütött. Sebaj, a magyar küldöttség az elnök jóvoltából a péntek délelőttöt a közeli Siboney-strandon töltötte, ebben a karib-tengeri paradicsomban, a lubickolás a harmincfokos vízben talán gyógyírt jelentett Dudás sajgó testi és lelki sebeire.

Eredmény:
60 kg (elődöntő): Michel Sarrias Mendez (kubai) - Dudás Tibor p. gy. 21:9

Szerdán és csütörtökön nem maradtak el a botrányok sem, s persze mindkétszer a kubaiak voltak érintettek. Előbb a 81 kilóban az orosz Belouszovot pontozták le arcátlanul 10:9 arányban Consuegra ellen - utólag megnézték a videót, 21 alkalommal figyelmeztette a Puerto Ricó-i bíró a karibit, de egyszer sem intette meg, ami valószínűleg világrekord.

Éjjel összeült a versenybizottság, Chowdry professzor, az AIBA elnöke vezérletével, megsemmisítette az eredményt, és az oroszt nyilvánította győztesnek, a Puerto Ricó-i vezetőbírót, valamint azokat a pontozókat, akik a kubait hoztak ki győztesnek, négy évre eltiltotta.

De az ügynek még nem volt vége, a házigazdák ellenóvást nyújtottak be, ám ezt Chowdryék elvetették. Ez volt szerdán, csütörtökön pedig 75 kilóban az üzbég Matnijazovra járt rá a rúd Osmay Acosta ellen. A kubai előbb mélyütéssel férfiasságán vágta az üzbéget, majd utána az összegörnyedő ellenfelet tarkóra mért kalapácsütéssel "kivégezte". Az angol bíró kiszámolta az ázsiait, és a kubait nyilvánította győztesnek KO-val.

Ch. Gáll András