Vágólapra másolva!
Moszkvában pénteken kezdődik a 47. kötöttfogású birkózó-világbajnokság, amelyen Komáromi Tibor szövetségi kapitány a magyar csapattól legalább egy érmet  vár, de titokban három dobogós helyezésben reménykedik.

Az orosz főváros hihetetlen változásokon megy át a maga csillogó plázáival, amelyek árubőségét Párizsban is megirigyelhetik, másrészt viszont megállt az idő, a Lenin-mauzóleum előtt változatlanul ott az őrség, és a Leningrádszkij proszpekt (sugárút) is őrzi a nevét. S az itt található CSZKA sportpalotában a hét végén mi is visszakívánjuk a régmúltat. Legalábbis abban a tekintetben, hogy itt rendezik az idei kötöttfogású birkózó vb-t, s az 1980-as olimpián ebben a sportcsarnokban két aranyérmet nyertünk.

A 74 kg-ban Kocsis Ferenc, a 90 kg-ban Növényi Norbert lett itt olimpiai bajnok, s hogy a közelmúltból is keressünk kellemes emléket, a 2000-es Európa-bajnokságon az 58 kg-ban Majoros István ugyanitt lett első, a 69 kg-ban Hirbik Csaba második, a 130 kg-ban Deák Bárdos Mihály harmadik. S bár azóta csupán két év telt el, a birkózásban és a magyar válogatottban is jelentős változások történtek. Újak a súlycsoportok, s több helyen csapatunkban a nevek is. A magyar válogatott összeállítása: Oláh Tibor (55 kg), Bóna László (60), Füredy Levente (66), Berzicza Tamás (74), Bárdosi Sándor (84), Kaló Béla (96), Deák Bárdos Mihály (120).

- A tavalyi vb után Majoros lemondta a válogatottságot, és gyakorlatilag eltűnt a sportágból. Önnek van róla híre?- kérdeztük Komáromi Tibor szövetségi kapitányt.
- Megkeresett, és megkért, hogy írjam alá a kérelmét, miszerint külföldön szeretne birkózni, a svájci csapatbajnokságban. Aláírtam. Azt hiszem, hogy a 66 kg-os súlycsoportban szerepel majd, de talán a 74 kg-ban is vállal meccseket.

- A két másik moszkvai Eb-érmesünk közül Hirbik a súlycsoport-módosítások áldozata lett, Deák Bárdos viszont azóta megnyerte az isztambuli Eb-t, az olimpiai bajnok Gardner mögött ezüstérmes lett a patraszi vb-n, s az orosz Patrikejev mögött ugyancsak második az idei Eb-n. S mivel Gardner balesete miatt most nem indul, a vb gyakorlatilag kétesélyes?
- Jelenleg kétségkívül az orosz fiú és Misi a nehézsúly két legnagyobb klasszisa. Azt kell hogy mondjam, Karelin visszavonulása után az oroszok megtalálták a legjobb versenyzőjüket. Patrikejev fiatal, éhes a sikerre, nagyon akciódúsan birkózik, mindenkit oda akar vágni a szőnyeghez. Ezt láthattuk a tavaszi Eb-n is, ahol az összes ellenfelét könnyedén győzte le. Misinek nagyon oda kell figyelnie ellene, főleg a mérkőzés elején, nehogy eldobja. Próbáltuk kielemezni, hogy mi várható, ha összekerülnek, s remélem, sikerül meglepnünk.

- A hazai felkészülést az elmúlt hónapban koreai edzőtáborral is színesítették. Itt milyenek voltak a tapasztalatai?
- Pozitívak, nagyon hasznosnak ítélem meg a tábort, amely három hétig tartott, s ezt lezárandó a helyiek rendeztek egy nemzetközi versenyt is. Ezen három súlycsoportban sikerült megszereznünk az első helyet: 120 kg-ban Deák Bárdos Misi, 84 kg-ban Berzicza Tamás, 74 kg-ban Horváth András nyert. S emellett a házigazdákkal birkóztunk két kőkemény csapattalálkozót oda- és visszavágóval. Az elsőn mindkétszer 5-5-re végeztünk, a másodikon egyszer megint 5-5-re, illetve 6-3-ra győztünk. Nem lehettem elégedetlen.

- A vb-n mikor lenne elégedett?
- Minimum egy érmet várok, de titokban bízom abban, hogy sikerül megismételni a két évvel ezelőtti Eb eredményeit. Akkor Moszkvában három érmet, köztük aranyat is nyertünk. Igaz, 2000-ben még nyolc súlycsoportban rendeztek versenyeket. Kétségtelen, hogy szűkülnek a lehetőségek, hiszen az atlantai olimpián még tíz kategória volt, ma már csak hét, és így egyre nehezebb feljutni a dobogóra. De én bízom a csapatban.

Fábik Tibor