Vágólapra másolva!

Kárpótlást kaphatnak az evezősök

A reményfutamból a második helyen jutott tovább Székely Viktória a sevillai evezős-világbajnokságon. A MOB és az edzőtábor vezetői igyekeznek kárpótolni azokat a versenyzőket, akik a dunavarsányi szalmonellafertőzés miatt nem vehetnek részt a vb-n.

A csonka magyar csapatból csak Székely Viktória szerepelt tegnap a sevillai evezős-világbajnokságon. Reményfutamában féltávnál még vezetett, utána visszaesett, de a hajrát jól bírta, és a második helyen jutott be a középfutamba. Kokas Péter, a magyar csapat vezetője, a szövetség általános alelnöke lapunknak elmondta, a kedvezőtlen időjárás miatt csak fél nyolckor dőlt el, hogy megtarthatják a délelőtti futamokat; szél, erős hullámzás és eső zavarta a versenyzőket.

Székely Viktória mellett a holnapi középfutamban folytatja a Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezős egység, amely már vasárnap az egyenes ágon, közvetlenül az előfutamból ment tovább. Hallerék hajóját egyébként javítani kellett, mert megsérült, amikor a vb szünnapján az állványról lesodorta a szél.

Ma délután érkezik Sevillába a Pető Mercédesz, Pető Tímea kormányos nélküli kettes, a vb-n részt vevő harmadik magyar egység. További kilenc evezőssel együtt ők is szalmonellafertőzést kaptak a dunavarsányi edzőtáborban, de betegségük enyhébb lefolyású volt, ezért az orvosok engedélyezték az indulásukat.

Kokas Péter arról is beszélt, hogy megpróbálják csökkenteni a szövetség veszteségét, de a kár milliós nagyságrendű lesz. A Malév az orvosi igazolások alapján visszafizeti a fel nem használt repülőjegyek árát, csak a reptéri költséget vonja le, elvesznek viszont a Madrid-Sevilla-Madrid repülő-, illetve vonatjegyek. Az előre átutalt szállásköltség egy része szintén veszteségként jelentkezik, mértékéről még folyik az egyezkedés a spanyol szervezőkkel.

Időközben az ÁNTSZ vizsgálata azt derítette ki, hogy a dunavarsányi edzőtábor konyháján több szabályt is megszegtek, így az ottani személyzet a felelős a fertőzésért. Kokas Péter szerint ilyen helyzetnek nem lett volna szabad előfordulnia, és hazatérésük után "meg kell beszélni a történteket" az edzőtábor vezetőivel, hiszen az evezősöket vagyoni és nem vagyoni károk is érték. És nemcsak a szövetséget, mert több versenyző klub- vagy saját költségen készült fel, illetve vett volna részt a vb-n.

Géczi Gábor, a Sportfólió Kht.-hoz tartozó kiemelt edzőtáborok igazgatója azt mondta, sajnálják a történteket, és vállalják a felelősség rájuk eső részét. Készek a tárgyalásokra, lehetőségeik szerint megpróbálják kárpótolni az evezősöket, de úgy véli, a megbeszélésekbe be kell vonni a dunavarsányi tábor konyháját üzemeltető Future Clean nevű céget is. Szeretnék megelőzni a hasonló eseteket - tette hozzá az igazgató -, éppen ezért a konyhának vissza kell kerülnie a Sportfólióhoz.

Az eredmények a sportág anyagi biztonsága miatt is fontosak lettek volna, a sportolói és edzői ösztöndíjakat, a MOB-támogatást többek között a vb-helyezések alapján állapítják meg. Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az olimpiai bizottság vezetői úgy döntöttek: a vb-ről hiányzó egységek pontjait a szövetség korábbi elvárásai alapján könyvelik majd el, hogy legalább az evezősök anyagi kárát csökkentsék.

Lépesfalvi Zoltán