Vágólapra másolva!
A világelső Serena Williams pazar játékkal, sima két játszmában legyőzte nővérét, Venust (2. a világranglistán) az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesének fináléjában, így pályafutása negyedik Grand Slam-győzelmét aratta. A US Openen 1999 után ért újra révbe, ezúttal játszmát sem veszített a két hét alatt. Sikerével 900 ezer dollárt kasszírozott, nővére 450 ezerrel vigasztalódhatott.

Serena Williams idei szezonja egészen parádésra sikeredett, első lett a Roland Garroson és Wimbledonban is. Meglehet, az Australian Openen sem lehetett volna legyőzni, ott azonban nem indult. Nővére sem brillírozott, a negyeddöntőben búcsúzott, az év hátralévő három Grand Slam-tornáját viszont vitathatatlanul ők uralták.

Először a Roland Garros döntőjében futottak össze, Serena 7:5, 6:3-ra diadalmaskodott. Wimbledonban sem kegyelmeztek a mezőnynek, ott is ők vívták a finálét, Serena pedig ismét megleckéztette nővérét, 7:6, 6:3-as sikert aratott. Kettőből kettő, mondhatnánk, a US Open előtt nem is lehetett más a legnagyobb kérdés, mint hogy az ifjabbik Williams-nővér begyűjti-e idei harmadik Grand Slam-trófeáját is. Begyűjtötte.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A döntőig egészen ellenállhatatlanul menetelt, ellenfelei még csak megszorítani sem tudták. Lindsay Davenport (10.) állt a legközelebb hozzá, hogy az elődöntőben elcsenjen egy szettet tőle, a második játszmában 5:3-ra vezetett ellene. Serena azonban megrázta magát, 7:5-re fordított, így készülődhetett a nővére elleni fináléra. A torna során látott teljesítményük, idei eredményeik alapján mindenképpen Serena számított esélyesebbnek, két olyan teniszező esetében azonban, akik úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket, lehetetlen lett volna száz százalékos biztonsággal megjósolni a győztes kilétét.

A fanyalgóknak, akik szerint meglehetősen unalmas, hogy állandóan a testvérpár játssza a nagy versenyek döntőit, mindjárt a mérkőzés elején bebizonyították, hogy jelenleg bizony ők a legjobbak. Olyan labdamenetekkel kezdődött a derbi, hogy az ember szinte férfi mérkőzésen érezte magát, sistergő bombák záporoztak mindkét térfélre. Serena valamivel jobbnak tűnt, mindjárt a mérkőzés első játékában négy bréklabdához jutott, egyikkel sem tudott azonban élni. Venus emberfeletti koncentrációs készségről tanúbizonyságot téve hárította húga összes lehetőségét, káprázatos teniszt produkáltak ők ketten.

2:2-nél újabb két bréklabdával szembesült Venus, ezek sem okoztak problémát neki. Az elsőt egy hatalmas tenyeressel, a másodikat pedig egy még nagyobb fonákkal hárította. Serenának adódott egy újabb lehetősége is, erre kapott egy félelmetes első adogatást, mellyel szemben sansztalannak bizonyult. Venus kínnal-keservvel ugyan, de hozta a szerváját, érezhető volt azonban, hogy parádézó húgának előbb-utóbb összejön a brék.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744Sampras-Agassi álomdöntő lesz/sport/egyeni/tenisz/20020907sampras.html

3:3-nál következett be mindez, mikor Venus adogatásánál újfent 15:40-et mutatott az eredményjelző. Az első még elment, a másodikat aztán egy szédületes ritörnnel csinálta meg Serena. Ezzel el is dőlhetett volna a játszma, a következő játékban azonban a "fiatalságnak" is megremegett a keze, így Venus kiegyenlített. Hangyányi lélektani előnyével aztán nem tudott élni, hiába vezetett harminc semmire is, négy ki nem kényszerített hibával Serenát juttatta újra előnyhöz. Ő köszönte szépen a lehetőséget, s egy semmire nyert adogatójátékkal, ásszal nyerte 6:4-re a szettet.

A második játszmát sok hibával kezdte Venus, kicsit szétesett a játéka. Ezúttal már 1:1-nél elbukta szerváját, három kettőshibát is ütött. Serena igazi atomtenisszel 3:1-re növelte előnyét, hörgött a publikum, elégedetten szemlélték az eseményeket. Míg az ifjabbik Williamsnek nőttön nőtt, addig testvérének ugyanígy csökkent az önbizalma, egy újabb brékkel már 4:1 volt az állás. Ekkor úgy utoljára összeszedte minden erejét Venus, briliáns tenisszel elvette húga adogatását, majd sajátját hozva felzárkózott 4:3-ra. Innentől több játékot nem tudott nyerni, Serena simán hozta szerváját, így második US Open-győzelméért fogadhatta nővére adogatásait.

Megkönnyítette dolgát, hogy Venus meglepően idegesnek tűnt, villámgyorsan juttatta két meccslabdához húgát. Az elsőt egy másodikra bevágott ásszal, a következőt remek labdamenet után hárította, tizedik kettőshibájával azonban ismét bajba került. Akkorába, melyből már nem is tudott kikecmeregni, egy hálóba paskolt tenyeres után elkönyvelhette, hogy idei harmadik Grand Slam-döntőjében is jobbnak találtatott nála húga, így nem sikerült megismételnie Chris Evert bravúrját, aki utoljára nyert zsinórban három US Opent. Serena ellenben Martina Hingis után elsőként volt képes arra, hogy egy adott évben három Grand Slam-tornát nyerjen meg, olyan hírességekhez csatlakozott sikerével, mint Navratilova, Seles, Graf, King és Court. Továbbá megőrizte első helyét is a világranglistán, nővére sikere esetén helyet cseréltek volna.

Kurnyikova betör az illatszerüzletbe/sport/egyeni/tenisz/20020907kurnyikova.html

"Nagyon boldog vagyok, hogy 1999 után újra a csúcsra értem, már majdnem elfelejtettem, milyen érzés is volt akkor nyerni" - mondta Serena. "Azóta sokkal jobb játékos lettem, koncentráltabban teniszezem, nem idegeskedem el meccseimet. Ma csakúgy, mint összes eddigi mérkőzésemen, kifogástalanul működött a szervám, ez pedig nagy magabiztosságot kölcsönzött nekem. Szeretnék köszönetet mondani családomnak is, nélkülük ma nem nyerhettem volna."

Serena magabiztosan azt is kijelentette, hogy jövőre megkísérli megcsinálni a Grand Slamet, győzni szeretne mind a négy nagy versenyen. "Ha mentálisan rendben leszek, senki sem tud majd megállítani."

Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

"Nincs mit tenni, el kell ismernem: ezen a tornán, mi több, az egész évben Serena volt a legjobb játékos, ezt nem lehet elvitatni tőle" - értékelt a 33 ki nem kényszerített hibát ütő Venus. "Mindent megtettem, amit csak tudtam, kicsit azonban sokat hibáztam. Serena összes kínálkozó lehetőségét kihasználta, remekül játszott. Az én játékom a negyedik forduló után szétesett, s akárhogy igyekeztem, nem tudtam újra összerakni. Ma nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy azt szerettem volna."

Elkeseredésre azonban nincs semmi oka, erőfölényüket látva biztosak lehetünk benne, hogy játszanak ők még egymással Grand Slam-finálét. Ki tudja, meglehet, hogy jövőre mind a négy nagy versenyen Williamsnek fogják hívni a győztest.

US Open, Flushing Meadows, 16 174 200 dollár összdíjazás, kemény pálya

Női egyes, döntő:
S. Williams (amerikai, 1. kiemelt) - V. Williams (amerikai, 2.) 6:4, 6:3

Serena Williams (Egyesült Államok) névjegykártyája:
Született: 1981. szeptember 26., Saginaw (Egyesült Államok)
Testmagasság/testsúly: 178 cm, 66 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 1.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 1. (2002. július 8.)
Tornagyőzelmei egyesben: 17, ebből 4 Grand Slam (Roland Garros: 2002, Wimbledon: 2002, US Open: 1999, 2002)
Összes pénzdíja: 9 260 641 dollár
Idei pénzdíja, egyesben: 3 047 972 dollár

Út a győzelemig:
1. forduló: Morariu (amerikai) 6:2, 6:3
2. forduló: Szafina (orosz) 6:0, 6:1
3. forduló: Dechy (francia, 26.) 6:1, 6:1
4. forduló: Bedanova (cseh, 20.) 6:1, 6:1
negyeddöntő: Hantuchova (szlovák, 11.) 6:2, 6:2
elődöntő: Davenport (amerikai, 4.) 6:3, 7:5
döntő: V. Williams (amerikai, 2.) 6:4, 6:3

Koncz Dávid