Vágólapra másolva!
A Bild című német napilap értesülései szerint a visszavonulás gondolatával kacérkodik az egykori Tour de France-győztes kerékpáros, Jan Ullrich. Mindeközben negatív eredményt hozott Raimondas Rumsas, a doppingbotrányba keveredett litván kerékpáros hazájában elvégzett tesztje.

A Telekom csapatánál sorozatos botrányai miatt kegyvesztetté vált Ullrich pályafutása annak idején úgy indult, mint egy álom. 1996-ban, mikor először vett részt a világ legrangosabb kerékpáros körversenyén, a Tour de France-on, csak azért nem érkezhetett elsőként a párizsi célba, mert a csapat kapitányát, a dán Riist kellett segítenie. Egy évvel később már fordított szereposztásban zajlottak az események, akkor a dán segítette győzelemre a fiatal német tehetséget.

Az elkövetkező évek az amerikai Lance Armstrong sikereiről szóltak, 1998 óta a texasi zsinórban négy győzelmet aratott. Ullrichnak az örök második helyezett szerepe jutott, talán ez is szerepet játszott abban, hogy figyelme elfordult a versenysporttól az utóbbi hónapokban.

Kerékpár & Bodrogi László Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=34087Rumsas tagad/sport/egyeni/20020730rumsas.html

Júniusban bevonták jogosítványát, miután ittas állapotban szenvedett balesetet autójával, a Telekom csapata elfordult tőle, fizetését felfüggesztették. Még főszponzora, az adidas is magára hagyta, az újabb csapás pedig ma érte a német versenyzőt: nem csak a Német Kerékpáros Szövetség (hat hónapra tiltották el), hanem a müncheni székhelyű bajor bíróság is bűnösnek találta kábítószer fogyasztás vétségében, s negyven napi fizetésének megfelelő bírság megfizetésére kötelezte. A 28 éves klasszis szervezetében amfetamin nyomait mutatta ki egy június 12-én elvégzett vizsgálat, s ezután maga vallotta be, hogy egy diszkóban amfetamintablettákat vett be.

Ullrich, aki térdsérülése miatt amúgy sem indulhatott volna az idei Tour de France-on, meglehetősen elkeseredetten nyilatkozott a Bild munkatársának. Kijelentette, hogy korántsem biztos, hogy folytatja profi pályafutását.

"Elképzelhető, hogy soha nem kerékpározom újra, egyszerűen képtelen vagyok motiválni magam" - mondta Ullrich, aki egyébként tiszteletben tartja a bíróság döntését és nem fellebbez a határozat ellen. "Az is bizonytalan, hogy a térdem rendbejön-e valaha, erre csak a jövő fogja megadni a választ. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy soha nem hazudtam senkinek, nem doppingoltam pályafutásom során egyszer sem. Buta dolog volt annak a két tablettának az elfogyasztása, de nyomott hangulatban voltam, próbáltam valamit tenni ellene. Ezúton is elnézést kérek mindenkitől."

Zajlanak az események Raimondas Rumsas, a Tour de France-on harmadik helyet szerzett, majd doppingbotrányba keveredett kerekes körül is. A legfrissebb hír a litvánnal kapcsolatban az, hogy hazájában elvégzett doppingtesztje, melynek önkéntesen vetette alá magát, negatív eredményt hozott. Mint emlékezetes, erre azért volt szükség, mert két hete felesége kocsijában tiltott szereket találtak a francia határon, az eset után pedig csapata, a Lampre-Daikin felfüggesztette a versenyzői jogát.

Koncz Dávid