Vágólapra másolva!
Bodrogi László, az olasz Mapei-Quick Step kerékpárosa újoncként végigversenyezte a Tour de France több mint háromezer kilométeres távját. Bodrogi az összetettben a 62. helyet szerezte meg, s ezzel csapatán belül a második legjobb eredménnyel zárta a versenyt.
Forrás: MTI
Maximális erőbedobás és tökéletes fizikai állapot a siker receptje
Fotó: MTI

- Újoncként hatvankettedik hely a Touron elismerésre méltó eredmény. Nagy ünneplést csaptak Párizsban?
- Én nem ünnepeltem. Úgy éreztem, nincs okom rá, és nem is szeretem a felhajtást. A befutót követően azonnal olaszországi otthonomba utaztam.

- Milyen volt a verseny belülről? Olyan, amilyenre számított, könnyebb, netán nehezebb?
- Sokkal nehezebb volt, mint amilyenre számítottam. A rajt előtt úgy éreztem, jó formában várom a verseny kezdetét. Ehhez képest már az első szakaszon rá kellett döbbennem, hogy a Tour indulói nem egy biciklitúra résztvevői, hanem a világ legjobb országúti kerékpárosai. Ha ezen a versenyen valaki végig akar menni, akkor maximális erőbedobással kell hajtania, s tökéletes fizikai állapotban kell lennie.

- Ha a Tour de France rajtja előtt valaki azt mondja, hogy öné a hatvankettedik hely, akkor elfogadta volna azt, avagy többet várt magától?

Könyvajánlat
Lance Armstrong: Bicikli életre-halálra


- Csapaton belül ön érte el a második legjobb eredményt. Mit mondtak a Mapei vezetői?
- Itt nincs különösebb dicsérgetés, cirógatás, csak annyit tudok, az eredményemmel maximálisan elégedettek. De nincs idő a babérokon ülni, hiszen nyakunkon a következő verseny.

- A tévén keresztül is borzasztó nehéznek tűntek a hegyi szakaszok. Volt olyan pillanat, amikor azt mondta magában: kész, elég, feladom?
- Valótlant állítanék, ha azt mondanám, hogy nem voltak ilyen pillanataim. Az Alpok és a Pireneusok emelkedőin borzasztóan szenvedtem. Tartottam attól, hogy nagy lesz a lemaradásom, a szintidőn túl fogok célba érkezni, de valahogy mindig átestem a holtponton. Azt én is tudtam magamról, hogy a hegyi szakaszok teljesítése nem tartozik az erősségeim közé. A lényeg, hogy sikerült.

- A Tourt sorozatban negyedszer megnyerő Lance Armstrong csapatával, a US Postallal hozták önt hírbe. Van alapja a szóbeszédnek?
- Az tény, hogy a menedzseremet megkereste a US Postal. Ám a múlt héten volt egy sajtótájékoztató, amelyen megerősítették, hogy az eddigi főszponzor, a Mapei jövőre már nem támogatja a csapatot, de ugyanakkor azt is napvilágra hozták, hogy a Quick Step lesz az első számú támogatónk, s rajta kívül más szponzorokkal is tárgyalnak. Így már nem aktuális az a kérdés, hogy csapatot váltok-e.

- A Tour szervezői a verseny során majdnem négyszáz doppingvizsgálatot tartottak, s ezek mindegyike negatívnak bizonyult. Ennyire tiszták a profi kerékpárosok?

Tour de Armstrong/sport/egyeni/20020729tour.htmlBodrogi László fan clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=34087

- A szervezők már jóval a rajt előtt felhívták a figyelmet arra, hogy nem szeretnék, ha doppingbotrányoktól lenne hangos a verseny. Azt is kikötötték, hogy már egy csekély szabálytalanságért is kizárás a büntetés. Kívánatos lenne, ha jó néhány más sportágban is ilyen gyakran lenne doppingellenőrzés.

- Most jöhet a pihenés, a vakáció?
- Én már a Tour de France előtt kinyaraltam magam, hiszen akkor három hétig nem versenyeztem. Most egy-két nap pihenőt engedélyezek magamnak, ám a hét végén már Hamburgban egy Világkupa-futamon állok rajthoz. A Touron elért eredményem pedig most már kötelez.

Burkovits Ferenc