Vágólapra másolva!
Az ausztrálok nemzeti hősének számító Cathy Freeman, a női 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka valamennyi idei versenyét lemondta. A 29 éves atlétanő bejelentette, hogy férje rákbetegségben szenved, s mellette kíván maradni.

"Számomra most az a legfontosabb, hogy a férjem mellett legyek, és minden támogatást megadjak neki a gyógyuláshoz" - nyilatkozta Freeman, aki 1999 szeptemberében kötött házasságot a nála 20 évvel idősebb Alexander Bodeckerrel. Az amerikai üzletembernek gégerákja van, s a kemoterápiás kezelései már megkezdődtek Melbourne-ben. Freeman is a városban marad, ahol az edzésekkel nem áll le, de a versenyeit mind lemondta.

Mint emlékezetes, a sydneyi ötkarikás játékok megnyitóján az aborigin, azaz ausztrál bennszülött származású Cathy Freeman lobbantotta fel az olimpiai lángot, s ez a gesztus tisztelgés volt a kontinens őslakosai felé. Freeman az 1997-es és 1999-es vb-n is megnyerte a 400 méteres síkfutást, s Sydneyben az esélyesség terhét lerázva, egy űrruhát idéző szerelésben futott be elsőként a célba, megszerezve az olimpiai aranyérmet is.

A játékok után hosszabb szünetet tartott, majd amikor elkezdte a felkészülést, sérüléssel bajlódott, versenyeken nem indult. A visszatérést erre az évre tervezte. A sérüléséből immár teljesen felépült, s a július végi manchesteri Nemzetközösségi Játékokon már rajthoz állt volna.

Fábik Tibor

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Miért egyeduralkodók atlétikában a fekete sportolók?