Vágólapra másolva!
Jose Sulaiman, a WBC profi ökölvívó-szövetség elnöke szerint a június 8-ai Lewis-Tyson összecsapásról még sokáig fognak beszélni a bokszrajongók, ő meg a korábbi, botrányos sajtótájékoztatóra emlékszik jól a mai napig is.

Forrás: EPA
Fotó: EPA
Tyson megállíthatatlan volt az emlékezetes sajtótájékoztatón

A Lewis-Tyson botrányos sajtótájékoztatóra így emlékszik vissza a szövetség elnöke: "Engem rögtön megütöttek és rádobtak az asztalra. Csak egy nagy csattanást hallottam, egy igazi KO-val kiütöttek. Utána csak arra emlékszem, hogy a pódiumon pihentem, s a hátam mögött folytatódott a perpatvar. Tyson felém jött, én pedig próbáltam csillapítani, de ő csak tovább szidalmazott. - Te nem velem vagy? - kérdezte, és utána már csak káromkodott." Az incidens eredményeképp Sulaiman pár foga tönkrement, megsérült a térde, s egyelőre csak bottal tud járni, állandó fájdalmai vannak a fülében és a nyakában.

A WBC elnöke úgy érzi, hogy sokkal szigorúbb szabályokat kellene hozni. Szerinte nem normális, hogy a támogatók és a menedzserek sokszor többet keresnek az üzleten, mint maga a sportoló. A bokszolóknak sokkal nagyobb százalékot kellene kapniuk.

Jose Sulaiman a mexikói Vallesban banda tagjaként nőtt fel, s 10-11 éves gyerekekkel naphosszakat verekedett. Egy nap az utca túloldalán bokszmeccsre készülődtek, és a kis Jose nagyon kíváncsi lett. Hazarohant pénzt kérni, de az apja nem adott neki. Visszament az arénához, és megtudta, hogy a bejutásának az az egyetlen módja, ha beáll felvezető meccset vívni. Sulaiman ledobta cipőjét, ruháját, kapott egy pár kesztyűt, és máris ott állt a ring közepén.

"Hogyan üthetek meg valakit, amikor nem is utálom?" - tette fel a kérdést magának az egykori bokszoló, majd válaszolt is rá: "Aztán az első pofon után gyorsan meggondoltam magam, bedühödtem, és nekiestem ellenfelemnek. Ezután az emberek aprópénzt kezdtek dobálni felénk, ami mindkettőnké volt. Erre én levettem a kesztyűmet, és jól megvertem a másikat a pénzéért." Később a szülei edzőtermet építettek neki a hátsókertben, ahol nemsokára már rengetegen "püfölték a zsákot". Innen emelték ki, s indult el pályáján az "elnök úr".

Kovács Iván

Ajánlat:

Lennox Lewis-portré

Korábban:

Fórum:

Mike Tyson Fan Club