Vágólapra másolva!
Az újságírók időnként arról faggatják Evander Holyfieldet, hogy ugyan mikor hagyja már abba az ökölvívást. A válasz mindig ugyanaz: "Célom az, hogy egyesített világbajnok legyek!" A 39 éves, nehézsúlyú bokszoló június 1-én, az Atlantic City-beli Boardwalk Convention Hallban, a Lennox Lewis-verő Hasim Rahman ellen teheti meg a következő lépést célja felé.

A négyszeres világbajnok a tavaly decemberi, Joe Ruiz elleni vitatható döntetlen ellenére sem változtatott felkészülési módszerein. Továbbra is a szokásos kesztyűzéssel, ugrókötelezéssel, videós elemzéssel próbálja megtalálni az utat a jobb forma elérésére. A mérkőzésről pedig egyszerűen csak annyit mond: "Nyerni fogok!"

Amikor a koráról, egészségi állapotáról és az előtte álló nehéz meccsekről kérdezik, Holyfieldet nyugodtan válaszol, holott nagyon unhatja a már-már zaklatás számba menő faggatózást. "Mindenkinek megvan a maga véleménye. Ezek nem nagyon izgatnak, bár néha meglepnek, sőt megtörténik, hogy szórakoztatnak. Ügyelek a testemre, az egészségemre, edzem, és élvezem, amit csinálok. Nem tenném, ha nem hinnék a győzelemben."

Holyfield, ha legyőzi Rahmant, előbb-utóbb kihívhatja Lewis-Tyson meccs győztetést, azaz megszerezheti az összesített világbajnoki címet. Elképzelhető azonban, hogy ehhez nem is Lewisszal vagy Tysonnal, hanem Chris Byrddel kell megmérkőznie, aki minden bizonnyal az első számú kihívója lesz a Lewis-Tyson meccs győztesének. (Könnyen lehet, hogy Tysonék derbijét visszavágó is követi, ebben az esetben a Holyfield-Rahman győztese megint csak Byrddel bunyózhatna az IBF övéért.) Holyfield abban bízik, hogy a gazdasági tényezőknek köszönhetően előbb-utóbb mindenképpen kihívó pozícióba kerülhet.

A veterán bunyós, nagylelkűségét bizonyítandó, hajlandó elfelejteni, hogy Tyson annak idején belekóstolt a fülébe. "Amit Tyson csinált, rossz volt, de már megbocsátottam neki. Különben sem dörgölhetem állandóan az orra alá a történteket" - jegyezte meg Holyfield.

Bár az évek múlnak, Evander Holyfield biztos benne, hogy bizonyítani fog, mint azt a múltban már oly sokszor tette. "Két évig akkor is ranglistavezető voltam, amikor Tyson csúcsformában volt" - állítja. Hogy mikor ér fel a csúcsra, azt nem tudja, de azt biztosra veszi, hogy addig nem hagyja abba, amíg nem éri el célját.

Kovács Iván

Korábban: