Vágólapra másolva!
Végéhez közeledik az asztalitenisz csapatbajnoki rájátszás az ÉPTEK-kupáért. Az 1925 óta 76. alkalommal kiírt csapatbajnokságban már csak a döntők és a 3-4. helyért folyó küzdelmek vannak hátra.

A férfiaknál az aranyéremért két fővárosi, míg a Klubcsapatok Szuper Ligájában való részvételt jelentő bronzéremért két vidéki együttes mérkőzik. Az 1997-től 2000-ig sorozatban első Postás-MATÁV SE ezúttal is esélyes a bajnoki címre, hiszen a legkiegyensúlyozottabb csapatnak tűnik, ráadásul a hazai ranglista első két helyezettje, Lindner Ádám és Pázsy Ferenc a két húzóemberük. A másik két csapattag a szintén sokszoros válogatott Bátorfi Zoltán és az idei OB bronzérmese, Gerold Gábor.

A zuglóiak tavaly azért nem tudtak csapatbajnoki címet szerezni, mert 2000-ben, legsikeresebb idényük után szélnek eresztették a csapatot az élsporttal a továbbiakban nem foglalkozó fenntartók, így üresen maradt a bajnoki trón, amelyre az LRI-MALÉV szállt fel. Az már a sors iróniája, hogy közvetlenül a bajnokság megnyerése után a MALÉV intett búcsút a játékosoknak, akik döntő többségében visszatértek a Róna utcába. A sport mai helyzetére jellemző, hogy az egyik legrégebbi,legpatinásabb klub, a Postás-MATÁV fennmaradása ismét veszélybe került, mert a Posta meg kívánja vonni a támogatást. Szerencsére a hírek szerint ez a klub kiemelt szakosztályait, tehát a férfi- és a nőiasztaliteniszt és a kerékpárt nem érinti.

A döntő másik résztvevője, a BVSC sem áll túl rózsásan anyagilag, hiszen a vasút az enyhén szólva is felújításra szoruló létesítmény rendelkezésre bocsátásán kívül nem sokkal támogatja az asztalitenisz szakosztályt, amely az asztalitenisz legfontosabb fővárosi férfi és fiú bázisa. Ennek ellenére a BVSC kiváló idényt zár, hiszen az utánpótlás kiemelkedő nevelése mellett a "nagycsapat" is sikert sikerre halmozott: az európai kupákban a legtovább állva maradt magyar együttesként bronzérmesek lettek az ETTU-kupában, és a bajnokságban a tavalyi ezüstérmes Kecskemétet búcsúztatva jutottak a döntőig. A veterán Németh Károly, valamint a válogatott Marsi Márton mindig képesek meglepetésekre, de sok múlik azon, hogy a fiatal Fazekas Péter, valamint Varga Zoltán mennyit tud hozzátenni a csapat sikeréhez.

A Kecskemét várhatóan biztosan szerzi meg a nemzetközi szereplést jelentő 3. helyet a Ceglédi VSE ellenében, amelyben még mindig az egyik legjobbnak számít a "mellékállásban" versenyző válogatott edző, Kriston Zsolt.

A nőknél a Statisztika az 1968 óta tartó sikersorozatot folytatva megszakítás nélkül a 34. bajnokságára tör. A sikerre szüksége is van a Marczibányi térieknek, mert az a ritka helyzet állt elő, hogy idén a nemzetközi szereplés a vártnál gyengébben sikerült. A BEK-ben nem kerültek a négy közé, a KSZL döntőjében pedig szoros arányban alulmaradtak a Linz ellen. A bajnoki címet aligha fenyegeti komoly veszély, hiszen a Boros Tamara vezényelte csapat a válogatott Fazekas Máriával, Molnár Zitával, és a felnőttek között is egyre eredményesebb ifjúsági európai rangelső Póta Georginával messze a legerősebb. A fináléban a tavalyi bronzérmes Postás-MATÁV lesz az ellenfél, amely a BSE legyőzésével jutott tovább. A döntő simának ígérkezik, mert a román válogatott Badescu a műtött térdével nem vállalja a játékot, a szezon közben átigazolt Éllő Vivien pedig ebben a szezonban még nem állhat csapata rendelkezésére. Így a Postás legjobbja a válogatott kerettag Kertai Rita, mellette két veterán, Gazsi Ildikó és Káhn Szilvia szerepel.

Az országos bajnok Braun Éva vezette BSE a KSZL-indulást jelentő 3. helyért csatázik a legjobb vidéki együttessel, az Orosháza-Hungarotellel, amelyet nem szabad lebecsülni, hiszen most még őket erősíti az Eb-bronzérmes csapat tagja, Lovas Petra, valamint az egykori ifjúsági Eb-ezüstérmes, Szvitán Krisztina.

Menetrend, kedd (május 14.)
ÉPTEK-kupa, NB I/A rájátszás,
női 3. helyért, 1. mérkőzés: BSE - Orosháza-Hungarotel ASE, XII., Szamos u. 2/c., 17.00 óra
női döntő, 1. mérkőzés: Statisztika PSC - Postás-MATÁV SE, II., Marcibányi tér 13., 15.00 óra
férfi 3. helyért, 1. mérkőzés: Aquacoop-CVSE - Kecskeméti Profitholding Spartacus SK, Cegléd, Damjanich u. 3., 17.00 óra
férfi döntő, 1. mérkőzés: Postás-MATÁV SE - BVSC, XIV., Róna u. 86-100., 17.00 óra

szerda (május 22.)
női döntő, 2. mérkőzés: Postás-MATÁV SE - Statisztika PSC, XIV., Róna u. 86-100., 15.00 óra

Fórum:

ping-pong-pnang?