Vágólapra másolva!
A világranglista 115. helyén álló Kapros Anikó tavaly elődöntőt játszott a 110 ezer dollár összdíjazású Budapest Grand Prix nemzetközi női tenisztornán a Római Teniszakadémián, s ezzel a magyar lányok közül a legjobban szerepelt. A 19 éves hölgy idén a tornagyőzelmet célozta meg a selejtezőkkel szombaton kezdődő viadalon, és az ellenfeleknél sokkal jobban tart az irodalomvizsgájától.

Pedig nem kezdődött jól számára az év, a tavaly a világranglista első száz helyezettje közé jutott Kapros sípcsontján begyulladt a csonthártya, s a fájdalom hónapok óta kínozza.
- Milyen érzés három hónap után ismét itthon lenni?
- Fantasztikus. Már csak azért is, mert a családból egyedül csak a nagymamám nem utazott velünk, így jó volt hozzá végre hazajönni. De egyébként is a budapesti a kedvenc tornám, már egy évet töltöttem a WTA Touron, s tényleg itt a legjobb a versenyzőket segítő kiszolgálás.

- Hogy sikerült a külföldi túrával töltött negyedéved?
- Az ausztrál nemzetközi bajnokságra Canberrában melegítettem, majd az Australian Open első körében az olasz Francesca Schiavonétól kaptam ki szoros három játszmában, a döntő szettben 8-6-ra. Ausztráliából az Egyesült Államokba utaztunk, de a három hetes felkészülést követő első tornán, Memphisben a 4. helyen kiemelt amerikai Marissa Irvin 6:4, 6:4-es legyőzése után a második meccsen már éreztem, hogy nagyon fáj a sípcsontom. Kikaptam Jill Craybastól, pedig vezettem ellene, de a meccs végére lépni sem tudtam. Egy hét szünet következett az Indian Wells-i versenyig, ami alatt már fizikoterápiás kezelést kaptam, próbáltam pihenni, de Amber Liu legyőzése után a második meccs végét megint nem bírtam Virginie Razzanóval szemben. Újra volt tíz napnyi pihenőm a következő versenyig, ami alatt már gyulladáscsökkentő tablettákat is szedtem, de Miamiban is kikaptam az első fordulóban. Aztán jött Dubai, de már alig vártam, hogy hazajöjjünk.

- Milyen formában várod a Budapest Grand Prix-t?
- A felkészülésben már utolértem magam, kondícionálisan is jól vagyok. Sokat segített, hogy Köves Gáborral és Nagy Viktorral, attól függően, hogy idejük miként engedi, felváltva edzem, így a keményebb játékot is megszokhattam. Itthon is fizikoterápiára járok, ami nem túl élvezetes, de az orvosok szerint, azzal, hogy elkezdődött a salakpályás szezon, vagyis puhább borításon játszom, a csonthártyagyulladás is elmúlik majd, mert nem éri olyan kemény hatás a sípcsontot.

- Szabadkártyával indulsz, és rengeteg pontot kell megvédened...
- Nem lesz könnyű, főleg azért, mert szabadkártyásként nem számíthatok kedvezőbb sorsolásra. Ráadásul nem tudok kizárólag a játékra koncentrálni, mert a torna és az edzések mellett sokat kell tanulnom. Az Ady Endre Gimnázium magántanulójaként végzem a harmadik évet, s még két vizsgám van hátra, irodalom és fizika. Ezektől sokkal jobban tartok, mint a pályán az ellenfelektől.

- A külföldi versenyekre is viszed magaddal a tankönyveket?
- Nem. Mert nem vagyok képes egyszerre több dologra koncentrálni, kint az utazásra és a versenyzésre kell figyelnem, úgyhogy amikor a versenykörút végén hazajövünk, akkor három hét alatt kell megtanulnom az egész éves anyagot. Van, ami megy egyedül is, például a biológia és az irodalom, de a matekhoz már tanár kell, mert abból vagyok a leggyengébb. Épphogy átmentem, pedig mindenből négyesem, ötösöm van.

Anikó édesapja, az edzéseit, versenyprogramját irányító Kapros Attila szerint lánya a Római Teniszakadémián is a győzelemre hajt: "Biztos vagyok benne, hogy meg akarja nyerni a versenyt, bár szabadkártyával nem lesz könnyű. Alig várta már, hogy erre a versenyre sor kerüljön, pedig indulhatott volna a több mint egymillió dollár összdíjazású charlestoni tornán is, de hallani sem akart róla. Ha ez az egy nagy verseny van itthon, akkor azon mindenképpen meg akarja mutatni magát a hazai közönségnek."

- Mennyit változott Anikó játéka azóta, hogy egy éve itthon láttuk?
- Pont azért, mert Köves Gáborral és Nagy Viktorral edz, megtanulta a kemény játékot, felgyorsult a ritmusa. Keményebb, bátrabb, és sokat javult az adogatása.

Németh Andrea

Korábban:

Négy legjobb teniszezőnőnk indul a Budapest GP-n

Fórum:

Tenisz