Vágólapra másolva!
A vívásban vezető szerepet játszó nemzetek körében hatalmas a felháborodás azután, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) törölte az olimpiai programból a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyét, s az egyéni versenyekben nemzetenként két főre csökkentette az indulók számát.

Az olaszok, az oroszok és franciák mellett a magyarok már a döntés helyszínén, Antalyában, a FIE vasárnapi kongresszusa után tiltakoztak. Hétfőn a németek és a románok közölték, hogy nem értenek egyet a határozatokkal. A románok bejelentették, hogy tiltakozásképpen nem vállalják Világkupa-viadalok rendezését.

A legfiatalabb fegyvernem, a női kardozók olimpiai programba kerülését elősegítő határozatok megdöbbenést okoztak a tavalyi nimes-i világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar férfi kardcsapat (Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Lengyel Balázs) tagjai körében is.

- Számítottak arra, hogy ilyen rettentően kedvezőtlen döntés születik a férfi kardozók számára? - kérdeztük Ferjancsik Domonkost, aki a sydneyi olimpián egyéniben a negyedik helyen végzett.
- Ami történt, olyan, mint derült égből a villámcsapás. Azzal tisztában voltunk, hogy a női kard olimpiai programba kerülése valamilyen áldozatot kíván, de amikor 1996-ban a női párbajtőr felkerült a játékokra, akkor közel sem történt ilyen drasztikus mérvű beavatkozás. Most egy majdnem száz éve az olimpián levő szakágat szüntettek meg, s tették mindezt felháborító módszerrel. Egy kalapból kihúzták, hogy melyik szakág marad ki, ennyit a szakmai megalapozottságról. Ennél azért többet érdemelne a vívósport. Amióta értesültünk a döntésről, egyfolytában kapkodjuk a levegőt. A magyar vívás mindig nagyon erős volt, különösen férfi kardcsapatban, s a 2004-es athéni olimpián is aranyesélyesek lennénk. Nagyon sokat veszítünk, ha nem változtatják meg a döntést.

- Ezek szerint bízik abban, hogy felülvizsgálják?
- Természetesen, s arra számítok, hogy az ügyben rengeteg petíció érkezik majd a Nemzetközi Vívó Szövetséghez és a NOB-hoz. Nagyon remélem, az illetékesek ráébrednek, hogy a vívósport jövőjét teszik kockára. S ezáltal az olimpia eszme is sokat veszítene az értékéből.

- Nyilván azért is bosszankodnak, mert a következő olimpián egyéniben is csak ketten indulhatnak nemzetenként. Ennek volt előjele?
- Ennek sem volt, mindenféle előkészítés nélkül, ott a kongresszuson vetették fel, s azonnal szavaztak is. Nem is értem, hogy ezeket a javaslatokat honnan rángattak elő, olyan volt, mint egy bűvészmutatvány. Arra nem számítottam, hogy a versenyzők véleményére kíváncsiak lesznek, ez más sportágban sem szokás, de legalább a nemzeti szövetségek kaphattak volna előzetesen valamilyen körlevelet, hogy mire számítsanak. De ilyen nem történt.