Vágólapra másolva!
Lennox Lewis beperelte Mike Tysont, egyrészt azért, hogy megakadályozza "Vas Miska" január 19-re tervezett, Ray Mercer elleni mérkőzését, másrészt azért, hogy a WBC törölje Tysont a kihívó posztjáról abban az esetben, ha január 19-én bokszolna Mercerrel.

A keresetet a manhattani kerületi bíróságon nyújtották be, s Tysonnal együtt a WBC is alperesként szerepel. A keresetben azt állítja Lewis, hogy egy esetleges Tyson-Mercer meccs sértené Lewis anyagi érdekeit. Tyson és Lewis jövő tavasszal verekedne meg a WBC és az IBF egyesített világbajnoki címéért. Lewis november 17-én szerezte vissza Haseem Rahmantól a címet, miután az ötödik menetben kiütötte a világbajnokot.

A tervezett Tyson-Mercer összecsapás valószínű helyszíne a New Jersey állambeli kaszinóváros, Atlantic City. Tyson ezt követően Lewist kerítené sorra, áprilisban, jóllehet a szerződést még nem írták alá a felek a meccsről.

Tyson közleményben reagált a per hírére: "Fel vagyok háborodva, amiért Lennox ilyen otromba módon próbál meg beavatkozni a pályafutásomba. Novemberben félreálltam, dacára annak, hogy én voltam a WBC-nél a hivatalos kihívó. Lehetővé tettem a Lewis-Rahman meccset. Lennox legszívesebben olyan szabályrendszert alkotna, ami kizárólag neki felel meg."

A WBC kötelező címmérkőzését - a védő Rahman és a kihívók listáján az első helyen álló Tyson között - novemberben kellett volna megrendezni, ám egy szövetségi bíróság úgy döntött, hogy Rahman - aki április 22-én kiütötte Lewist - addig nem verekedhet mással, amíg nem adott revansot az exbajnoknak.

A Lewis által most benyújtott kereset azt kifogásolja, hogy a WBC megengedi Tysonnak, hogy az egy harmadik személlyel bokszoljon a Lewis-meccs előtt, ugyanakkor Lewisnak megtiltja, hogy a Tyson-meccs előtt bárki mással verekedjék.

Aztán még itt van az anyagi kár. "Ha Tyson bokszol január 19-én, és megtarthatja kihívói státusát, akkor nem lesz idő arra, hogy megfelelően előkészítsük, beharangozzuk a világbajnoki döntőt, és a bevétel kisebb lesz a vártnál. Különösen akkor, ha Tyson esetleg megsérülne január 19-én" - állítja a kereset.

Tyson válasza erre roppant egyszerű és egyenes: "Lennox, ha engem akarsz, akkor nyugodtan találkozhatunk január 19-én is! Biztos vagyok benne, hogy ez a megoldás Mercernek is megfelelő lenne. Szívesen verekedne velem a világbajnoki címért, miután téged kivégeztelek."

Egy Lewis-Tyson meccs mindkét félnek legalább 20-20 millió dollárt fizetne, hacsak nem választják inkább a bevételből történő részesedést. Ebben az esetben a bevétel 44 százaléka Lewist, 45 százaléka pedig Tysont illetné, a WBC határozata alapján.

Érdekes, hogy általában 75:25 szokott lenni az arány a bajnok (jelen esetben Lewis) javára a kihívóval (Tysonnal) szemben.

Ezzel szemben egy kötelező címvédő meccs, amelyen nem Tyson lenne Lewis ellenfele, jóval kevesebbet hozna a konyhára a 20 millió dollárnál.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Tyson bunyói és balhéi

Korábban: