Vágólapra másolva!
"Ipari kikötő, semmi látnivaló nincs" - írja a Világvándor útikönyv Patraszról. Ám az első állításból nem feltétlenül következik a második, s Görögország harmadik legnagyobb városa esetében sem ennyire elszomorító a kép. Az ide érkezett magyar csapat egyetlen nevezetességre koncentrál: a Dimitros Tofalos Sportpalotára, ahol szerdától zajlik a 46. kötöttfogású birkózó-vb.

Az eredetileg New Yorkba, szeptember végére tervezett vb a várost ért terrortámadás, majd az amerikaiak visszalépése után a görögök kezébe került, akik Athén és Patrasz közül rövid tépelődés után ezúttal nem a fővárost választották. Két éve, 1999-ben ugyanis a 45. kötöttfogású vb-nek éppen Athén adott otthont. Erről a vb-ről nem sok kellemes emlékünk lehet, hiszen a legjobb magyar eredmény Hirbik Csaba 4. helye volt a 69 kg-ban, Majoros István (58) és Deák Bárdos Mihály (130) 7. lett. Mindez azért is csalódás volt, mert a 98-as gavlei vb-n Hirbik és Kismóni János (85), a 97-es wroclawi vb-n pedig Deák Bárdos és Berzicza (76) is ezüstérmet szerzett, vagyis már hozzászoktunk az éremhez.

Tavaly szerencsére úgy alakultak a dolgok, hogy nem kellett változtatnunk a jól bevált szokásokon: a moszkvai Eb-n Majoros arany-, Hirbik ezüst-, Deák Bárdos bronzérmet szerzett, majd a sydneyi olimpián Bárdosi Sándor (85) 2. lett. Idén tavasszal, az isztambuli Eb-n pedig Deák Bárdos 1. helyen végzett a nehézsúlyban. S mivel a jelenlegi magyar válogatottban Majoros, Hirbik, Berzicza, Bárdosi és Deák Bárdos is megtalálható (54 kg-ban Oláh Tibor, 63 kg-ban Füredy Levente, 97 kg-ban Kaló Béla képviseli a színeinket), így nem kell nagyon meglepődnünk azon, hogy a vb hivatalos honlapján a török csapat után - az amerikai mellett - a magyar csapatot tekintik a legerősebbnek. (Deák Bárdosnak amúgy nagy szerencséje, hogy a vb-t elhalasztották, mert így rendbe jött a kézsérülése, amit a Nemzeti Sportcsarnok üvegajtaja okozott neki...)

S hogy tovább fűzzük a szálat, az sem a valóságtól elrugaszkodott idea, hogy 1991 után akár újra világbajnoka lehet a magyar birkózásnak. (Utolsó vb-aranyunkat Farkas Péter tíz éve nyerte Várnában, s azóta a már említett négy elvesztett vb-döntőnk mellé még egyet kell tennünk: az 1995-ös prágai vb-n Repka Attila a 68 kg-ban szintén ezüstérmes lett.)

Komáromi Tibor szövetségi kapitány is bizakodva néz a világbajnokság elé: "Általában óvatosan szoktam nyilatkozni az esélyeket illetően, de most kifejezetten optimista vagyok. A csapatból szerintem többeknek is komoly esélyük van arra, hogy éremért birkózzanak, s ebben természetesen benne van a győzelem lehetősége is. A vb-re eredetileg szeptember végén került volna a sor, s az Eb után mi is így úgy készültünk, hogy a csapat ekkor legyen csúcsformában. Nagyon nehéz volt átmenteni ezt a formát, de sikerült, amit a felmérések eredményei is alátámasztanak. A fiúk kellőképpen motiváltak, ami szintén nem elhanyagolható szempont. Látom a szemükben a tüzet, s biztos vagyok benne, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek. Inkább nem nevesíteném, hogy kiktől várok érmet, de nem azért, mert babonás vagyok. Viszont az általam esélyesnek tartottak között van olyan, aki rettentően az" - fogalmazott a szakvezető.