Vágólapra másolva!
Miközben Andre Agassi és Steffi Graf december közepére várja első gyermekük születését, az amerikai teniszsztár a karrierje miatt aggódik. A statisztikák szerint ugyanis nagyon kevés "apa" tudott gyermeke megszületése után Grand Slam-tornát nyerni. Több győzelemre pedig egyedül Jimmy Connors volt képes.

A hölgyek között az ausztrál Evonne Goolagong 1980-as wimbledoni sikere óta nem nyert "anya" Grand Slam-viadalt, igaz a férfiak között is mindössze hat olyan akadt, aki apaként diadalmaskodott volna. Hárman közülük – Pat Cash, Andres Gomez és Petr Korda - ugyan akkor szerezték egyetlen győzelmüket, ám a többszörös bajnokok közül Boris Becker és Jevgenyij Kafelnyikov is mindössze egy sikerre volt képes a gyermekáldást követően. Egyedül az amerikai Jimmy Connors volt az egyetlen, aki családi életét és a teniszt össze tudta egyetetni: Brett fia 1979-es születését követően még három alkalommal nyert nagy tornát.

Agassi attól tart, hogy 31 évesen, példás családapaként már nem lesz képes olyan teljesítményre, mint korábban. "Nem tervezem, hogy egyetlen tornát is kihagyok, ez alól csak gyermekem születésének ideje kivétel" - mondta Agassi. "Keményen fogok dolgozni és visszatérek jövőre is. Célom mindig az lesz, hogy olyan jól játsszam, ahogy csak tudok - annak ellenére, hogy családom van, akikkel több időt kel majd töltenem."

Bár Agassi reméli, még nyerhet több Grand Slam-tornát, a háromszoros wimbledoni bajnok német Boris Becker úgy véli, Andrénak realistábbnak kellene lennie. "Az apaság drámai módon megváltoztatja az ember életét, Andre egyelőre nem is sejti ezt" - mondta Becker. "Igen, Andre elég jó játékos ahhoz, hogy ismét nyerjen, de sokkal nehezebben tud majd egy dologra koncentrálni. A játék közben mindig gyermeke és felesége jut majd az eszébe és előbb - utóbb a tenisz másodlagos lesz számára."

Amerikai újságok emlékeztetnek arra, hogy Andre Brooke Shields-cel való házassága alatt a világranglista száznegyvenegyedik helyére esett vissza, ám a válás után több Grand Slam-tornát is nyert. A kérdés jogos: ha ezt eredményezi a házasság, akkor mit hoz a gyermekáldás? De Agassi reménykedik. "Igaz, nem voltam még apa, ám gondolom, nehezebb lesz a teniszre összpontosítanom. De miért ne sikerülne?"

Pincési László

Korábban:

Gyermekáldás után lesz Agassiék esküvője